Municipis costaners demanen que es tinga en compte la població turística per a computar la incidència

Orpesa o Peníscola multipliquen per deu la població en època estival i, segons els ajuntaments, això ja estaria desvirtuant l'estadística

Peníscola serà un dels municipis que tindrà dos consultoris més aquest estiu per atendre l'augment de població
La platja de Peníscola en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Des del Baix Maestrat a la Marina Baixa, els municipis del litoral valencià estan, majoritàriament, en risc extrem de contagi per coronavirus. Tanmateix, l'estadística podria estar oferint una imatge desenfocada de la realitat, per l'augment de la població real derivat de l'arribada de turistes. Ho estan advertint ja ajuntaments com el d'Orpesa, que reclamen que la incidència es calcule segons la població real i no la censada. El municipi de la Plana Alta multiplica per deu la població a l'estiu, que passa de deu mil habitants a cent mil residents al juliol i l'agost.

Els 36 casos actius a Orpesa han disparat la incidència acumulada a catorze dies a 407 contagis per cada 100.000 habitants, una situació d'alerta que, segons el consistori, seria molt inferior o fins i tot desapareixeria si la incidència es computa segons la població real.

L'Ajuntament de Peníscola, que registra una incidència de 351 contagis a catorze dies, assegura que la situació és similar i es planteja demanar a la Generalitat formalment que modifique la variable poblacional en el càlcul de la situació epidemiològica.

"Volem que la multiplicació de persones que tenim a l'estiu es tinga en compte per al percentatge d'incidència, perquè no s'adopten mesures desorbitades i el turisme i l'activitat econòmica puguen continuar", explica l'alcalde de la localitat, Andrés Martínez, que tem l'impacte d'un toc de queda com el que ja s'aplica a Benicàssim (1018, d'IA), Gandia (550), o l'àrea metropolitana de València (774).

També et pot interessar

stats