La multinacional DomusVi, en el punt de mira per la gestió de les residències

La gestora de centres qüestionats a Alcoi, Vila-real i Llíria és líder del sector, amb 141 residències de majors a Espanya.

Residència d'ancians DomusVi d'Alcoi
Residència d'ancians DomusVi d'Alcoi / Arxiu

La multinacional DomusVi, empresa darrere de la gestió de les residències de majors de Llíria, Vila-real i d'Alcoi, està en l'ull de l'huracà pels casos de contagis i morts per la pandèmia de la Covid-19 i per presumptes maltractaments. L'empresa és líder en el sector amb 141 residències de majors a Espanya, 15 d'ells a la Comunitat Valenciana. El negoci dels geriàtrics abans que esclatara la pandèmia, tenia una previsió de facturació per al 2020 de quasi 5.000 milions d'euros i l'Estat com al seu principal client.

La qualitat de la gestió i de l'assistència de Domus Vi ha sigut posada en evidència per familiars d'usuaris dels centres, com en el cas d'Alcoi o de Llíria. En cinc autonomies, l'administració ha hagut d'intervindre els centres davant l'acumulació de morts pel coronavirus i les denúncies per instal·lacions en mal estat i falta de personal.

El darrer cas ha esclatat a la residència Jardins de Llíria, que pertany a DomusVi, i la Fiscalia Provincial de València ha decidit obrir diligències d'investigació penal per maltractaments, després de la denúncia pública d'una exempleada que va gravar imatges d'ancians lligats, a soles i sense supervisió del personal.

A més, a la residència que tenen a Vila-real, ubicada al costat de l'Hospital de la Plana, hi ha 16 persones infectades per coronavirus i la residència d'ancians DomusVi d'Alcoi ha sigut el centre més colpejat per la Covid-19 amb 73 morts. La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives té obert un procés sancionador contra el centre per faltes greus, que està en la fase final.

Amb més de 23.000 treballadors, la multinacional DomusVi gestiona més de 25.000 places en 141 residències de majors, 115 centres de dia i 18 centres d'atenció a la discapacitat repartits per tot el territori nacional. A la Comunitat Valenciana, la seua presència també és majoritària, amb 15 residències, 11 a la província d'Alacant, 3 a València i 1 a Castelló.

Controlada per les grans fortunes de França i per un fons d'inversió britànic

La multinacional DomusVi està controlada per una de les grans fortunes de França i per un fons d'inversió britànic. I és que els geriàtrics espanyols s'han convertit en un gran negoci, que atrau el capital risc per la seua alta rendibilitat. De fet, l'Estat, amb els diners públics, és el seu principal client.

Segons les últimes dades de la consultora DBK, en el global del sector, més del 40% dels quasi 5.000 milions d'euros que el sector esperava facturar enguany, arriben de la gestió de les places concertades i de la gestió privada de places públiques. L'entrada de diners públics ha facilitat l'expansió d'aquestes empreses i en un futur la previsió és que continuen creixent, perquè Espanya és un dels països amb més alta esperança de vida del món.

També et pot interessar

stats