Multen una elèctrica amb 69.000 euros per l’electrocució d’un voltor a la província de València

Una entitat conservacionista lamenta que siga l'única sanció en nou anys, quan s'han registrat més de 2.500 electrocucions de fauna en el mencionat període

Voltors comuns en una línia elèctrica
Voltors comuns en una línia elèctrica / Adensva (Europa Press)

La Conselleria d’Agricultura ha multat amb 68.667,34 euros l’empresa distribuïdora i-DE (antiga Iberdrola) per l’electrocució el 2021 d’un voltor comú (Gyps fulvus) en la província de València. Així ho ha fet públic en un comunicat l’entitat conservacionista Adensva (Associació per la Defensa de la Natura al Sud de València). En el dictamen no s’ha tingut en compte l’al·legació que proposava l’organització d’obligar a adequar la totalitat de la línia elèctrica. 

L’entitat ha informat en un comunicat que es tracta de l’única sanció per electrocució de fauna imposada a l’empresa a tota la Comunitat Valenciana en els últims nou anys. Segons Adensva, crida “poderosament” l’atenció que aquesta siga l’única sanció imposada a la companyia elèctrica quan la Generalitat té registrades més de 2.500 electrocucions de fauna en aquests nou anys, la majoria ocorregudes en instal·lacions d’Iberdrola. 

Consideren que és deu al fet que s’han repetit diverses electrocucions i, des d’Agricultura, s’aplica una resolució de 2010 que només considera sancionable la reincidència d’electrocucions en el mateix post elèctric. Una forma d’actuar que, segons l’associació de protecció animal deixa “pràcticament sense efecte” la llei de responsabilitat mediambiental i la llei de patrimoni natural i biodiversitat, “oferint la falsa aparença que els titulars de línies elèctriques gaudeixen de llicència per a matar un animal en cada post elèctric sense conseqüències sancionadores”. 

Més sancions

En aquest sentit, Adensva ha remés un escrit a la Generalitat sol·licitant que la resolució autonòmica de 2010 siga declarada il·legal per entendre que representa un menor nivell de penalitat que les lleis i, per tant, estaria vulnerant el principi de jerarquia normativa. Finalment, ha insistit en la "necessitat" d'un major nombre de sancions exemplars com aquesta perquè la comissió de la infracció no resulte més beneficiosa per a l'infractor que el compliment de les normes.

També et pot interessar