Multa de 70.000 euros a UPS per haver entregat un paquet a casa d'un veí en absència del comprador

L'AEPD sanciona l'empresa de repartiment per posar en mans de tercers dades personals, sense permís del destinatari

Un treballador d'UPS amb una bicicleta de repartiment a la ciutat de València
Un treballador d'UPS amb una bicicleta de repartiment a la ciutat de València / Rober Solsona (Europa Press)

Una conducta normalitzada no vol dir que siga legal. Ho ha recordat l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) a l'empresa de repartiment UPS amb una sanció de 70.000 euros per haver deixat un paquet a un veí sense permís del destinatari. La situació és habitual: quan el repartidor no troba el destinatari, toca a les portes del costat, que solidàriament s'acaben fent càrrec del paquet.

L'APD dona la raó al denunciant, que va haver d'arreplegar a casa d'una veïna la comanda que havia fet a MediaMarkt. Reclamava que ningú no l'havia avisat prèviament i s'havia incomplit la llei 43/2010 del Servei Postal Universal. També es queixava del fet que s'haguera vulnerat la confidencialitat, és a dir, que les seues dades personals hagueren acabat en mans d'una tercera persona.

La lletra menuda de les entregues de MediaMartkt a través d'UPS preveu la possibilitat d'entregar els paquets a la bústia o a un veí en cas d'absència del destinatari, sempre que aquest no rebutge expressament l'opció.

Però per a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades amb la garantia no n'hi ha prou: entén que el transportista no pot actuar per iniciativa pròpia i facilitar a un tercer les dades personals del destinatari. I condemna UPS per infracció dels articles 5.1 f) i 32 del Reglament General de Protecció de Dades.

En conseqüència, imposa al servei de missatgeria el pagament de 50.000 euros per haver violat el principi d'integritat i confidencialitat, i 20.000 euros més per no haver garantit les mesures de seguretat necessàries per a protegir les dades personals. Les parts tenen un mes per a presentar un recurs de reposició a la directora de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades o un recurs a la sala del contenciós administratiu de l'Audiència Nacional.

També et pot interessar

stats