Mujica: “Espanya és tan contradictòria que va estar any i mig sense govern i no va passar res”

La gran preocupació de l’expresident de l’Uruguai és el canvi climàtic i “l’holocaust ecològic” al qual estem abocats.

Foto de portada: José Mujica durant la roda de premsa amb motiu del Premi de Drets Humans 2019

Pepe Mujica ha arribat a València sense pretensions de donar lliçons de política. “Qui soc jo per a dir a Pablo Iglesias el que ha de fer. L’única cosa que puc dir és que cuiden i vulguen el seu poble. I espere que el seu poble també els ajude, perquè els governants no són mags”, ha expressat en roda de premsa. L’expresident de l’Uruguai ha bromejat que es troba en un país complex: “Espanya és tan contradictòria que va estar any i mig sense govern i no va passar res”.

Mujica rebrà aquest dimecres el Premi Drets Humans 2019, que atorga cada any el Consell Valencià de Col·legis d’Advocats i la Fundació per la Justícia. I el pas d’aquesta icona de l’austeritat i de les polítiques d’esquerres no podia obviar les preguntes sobre el nou govern de coalició. En ser preguntat sobre aquesta qüestió, Mujica ha assenyalat que “els països són la seua història, i la història ens va modelant”. En aquest sentit, ha fet broma amb el que segons ell li va dir “el vell rei un dia”: “els espanyols som tots una mica anarquistes”, ha relatat mentre tractava de reproduir el to de veu del rei emèrit Juan Carlos.

Però la gran preocupació de José Mujica és el canvi climàtic i “l’holocaust ecològic” al qual estem abocats. “Siguen responsables, col·lectius, no siguen paràsits”, ha asseverat.

Alerta d’una “recrudescència dels nacionalismes”

Sobre el procés a Catalunya, ha sostingut que a Espanya hi ha un grapat de nacions juxtaposades però que “són tots espanyols”. En opinió de Mujica, s’està produint “una recrudescència dels nacionalismes que en el fons està expressant la frustració de les classes mitjanes d’un món que ja no és pobre, però volent ser més ric, no pot”. “I quan els pobles deixen la pobresa absoluta perden la resignació i la capacitat de resistència i viuen en una insatisfacció permanent”, ha afirmat. 

Si deixara l'Uruguai, “viuria a Espanya o a Itàlia”

Mujica ha lamentat que Espanya té “poblets meravellosos abandonats” mentre que la gent opta per viure en les grans ciutats, complicar-se la vida i carregar “amb els dolors de la modernitat”. Tot i això, ha assegurat que estima Espanya “tal com és”: “Si em tocara anar-me’n del meu país, optaria sempre per viure a Espanya o a Itàlia”.

També et pot interessar

stats