Els moviments socials celebren amb prudència la nova llei d'habitatge

Tot i que pensen que s'han aconseguit avanços, diuen que no respon a les necessitats dels més vulnerables i que no reconeix el dret a un habitatge digne

Els col·lectius socials celebren la llei d'habitatge però alerten que li falten coses per millorar / À Punt NTC
27 d'abril 2023 - 17:08

Els moviments socials en defensa de la vivenda han exposat aquest dijous les valoracions sobre la primera llei d'habitatge de la democràcia, aprovada al Congrés amb el suport d'ERC i EH Bildu. Els diversos col·lectius i plataformes han celebrat amb contenció aquesta legislació. Tot i que pensen que després d'anys de lluita han aconseguit avanços, diuen que no respon a les necessitats dels més vulnerables i apunten que amb aquesta llei encara no està reconegut el dret a un habitatge digne.

Els moviments socials han manifestat la seua perquè, a més, no s'ha tractat com ells esperaven l'ajornament dels desnonaments, com ha explicat José Luis González, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. "Continuaran els desnonaments de famílies sense alternativa de l'habitatge. En aquest moment l'Estat espanyol té un parc públic de l'1%, que és una misèria" ha denunciat. La solució al problema, segons González, seria "obligar els grans tenidors a oferir un lloguer abans de desnonar a una família vulnerable".

Per a Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters, hi ha avanços. La intenció és que els inquilins estiguen més protegits. "Els inquilins ja no hauran de pagar uns honoraris injustos" ha afirmat. Amb la llei, s'evitaria l’especulació, i es trasllada el concepte de gran tenidor als propietaris amb cinc immobles. Però també veu clars defectes: "Deixa fora de la regulació els lloguers de temporada, contractes brossa que permeten expulsar a la gent al cap de pocs mesos i d'apujar els preus sense límits" ha alertat.

La llei que convenç tampoc els propietaris. Vicente Díez, vicepresident del Col·legi Oficial d'Agents Immobiliaris de València, ha afirmat com estan "preocupats per la regulació dels preus i la incertesa de si una zona, poble o ciutat serà tensionada o no".

La llei regularà també el preu dels lloguers. El 2023, s’aplicarà el límit al 2% i l’any que ve, un 3%.

També et pot interessar

stats