Mostres de condol de tota la societat per l'incendi de València

L'incendi de dos edificis, que ha deixat quatre morts i quinze desapareguts, ha generat una onada de reaccions des de tots els àmbits per a expressar suport a les famílies afectades i reconeixement als serveis d'Emergències

L'estructura de l'edifici després de l'incendi en el barri de Campanar, València
L'estructura de l'edifici després de l'incendi al barri de Campanar, València / Jorge Gil (Europa Press)

L'incendi de València ha generat una onada de reaccions des de tots els àmbits: la política, l'empresa, l'esport i la cultura, tant dins de la Comunitat Valenciana, com a Espanya i a la Unió Europa. Són mostres de suport a les famílies afectades i de reconeixement als serveis d'Emergències.

El cap de l'executiu, Pedro Sánchez, que ja ha arribat a València, ha expressat estar "consternat" amb l'incendi en un missatge en el qual també ha traslladat la seua solidaritat "a totes les persones afectades i el reconeixement a tots els efectius d'Emergències ja desplegats al lloc".

La ministra de Ciència, Diana Morant, ha traslladat aquest divendres el condol del govern als familiars de les víctimes de l'incendi dels dos edificis, que ha costat la vida a almenys quatre persones. A més, hi ha quinze persones que no estan sent localitzades per les famílies. Així mateix, ha traslladat tota la col·laboració de l'executiu central a l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana.

El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, ha expressat la seua consternació i ha agraït la tasca dels serveis d'Emergències. Abans d'intervindre en un desdejuni de Nova Economia Fòrum, el ministre ha guardat un minut de silenci i ha expressat el condol: "Estic molt consternat, com no pot ser d'una altra forma, per l'incendi de València".

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha assenyalat que està "pendent" i seguint "amb molta preocupació" el "greu incendi" al barri de Campanar a València. "Tot el PP està amb l'ai al cor i seguint amb preocupació l'incendi a Campanar", ha dit la secretària general del PP, Cuca Gamarra.

Altres membres del govern també s'han referit a l'incendi a València. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha expressat tot el seu suport als serveis d'Emergències, i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, també de Sumar, ha mostrat tota la seua solidaritat amb les persones afectades. La ministra de Sanitat, Mónica García, ha destacat l'etern reconeixement als serveis d'Emergències que estan en primera línia lluitant amb totes les seues forces", ha defensat.

La portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, ha mostrat el seu suport a les forces i cossos de seguretat i els serveis d'Emergències. "Tot el nostre ànim i oracions perquè tots els afectats es troben bé", ha escrit.

Els reis també van expressar dijous que segueixen amb preocupació l'evolució de l'incendi a València i van traslladar els seus millors desitjos als ferits. "El nostre cor està amb els valencians", van escriure els reis.

La presidenta de l'Eurocambra transmet el seu condol a València i reconeix el treball dels bombers

Des de Brussel·les, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha transmés aquest divendres la seua solidaritat amb les víctimes i familiars dels afectats per l'incendi i ha aplaudit la tasca dels bombers en l'extinció de les flames.

"El meu pensament i la meua solidaritat estan amb tots els que van perdre la vida i la llar en el terrible incendi de València, i també amb les seues famílies. El meu reconeixement als bombers per la seua valentia i esforços continus. Europa està amb Espanya", ha escrit Metsola en X, en un missatge en espanyol.

Els governs autonòmics posen a disposició de València els seus mitjans

Des de tots els governs autonòmics s'han enviat missatges de solidaritat amb València. El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha assenyalat que "estem en suspens i esglaiats per la tragèdia". El president andalús ha expressat el seu "profund pesar per les víctimes i tot el nostre afecte a la ciutat de València". "La labor que estan fent bombers i Emergències és impressionant. Desitgem la ràpida recuperació dels ferits", ha conclòs.

La presidenta del govern balear, Marga Prohens, ha expressat el condol i ha traslladat el seu suport i solidaritat a la ciutat. "Tots estem horroritzats per les imatges que hem vist i estem prop del poble de València", ha afirmat. La líder del govern català ha parlat amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i ha posat a la disposició del seu executiu els mitjans i equipaments que siguen necessaris.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, han expressat la seua solidaritat amb les famílies i han posat a la disposició de l'alcaldessa María José Catalá els mitjans que necessiten. "Tota Espanya, al costat dels afectats pel paorós incendi a València", ha escrit Isabel Díaz Ayuso en la xarxa social X.

El president de la Xunta de Galícia en funcions, Alfonso Rueda, ha assenyalat que ha parlat amb Carlos Mazón per a transmetre-li la seua solidaritat i ànim per l'incendi, "perquè la veritat és que les imatges són tremendes", ha indicat.

Minuts de silenci al migdia com a mostra de solidaritat

També els alcaldes de la gran majoria de ciutats valencianes s'han sumat a les condolences. Per exemple, l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha transmés a la primera edil de València, María José Catalá, "tot el suport i solidaritat" per l'incendi, "una tragèdia de gran magnitud com aquesta". L'Ajuntament d'Alacant ha anunciat que se suma als minuts de silenci com a mostra de solidaritat.

El món de l'esport, desolat per la tragèdia

El món de l'esport també ha mostrat el seu condol i desolació per la tragèdia i són desenes els equips que han escrit en X. El València CF s'ha mostrat "tremendament desolat" després que es confirmaren víctimes mortals en l'incendi i ha enviat aquest matí el seu "més sincer condol a les famílies i afins de les víctimes".

Així mateix, en un missatge en X, el València CF ha reiterat "tot el suport als herois que continuen treballant en les labors d'extinció i assistència sanitària", i ha enviat "molta força als ferits i damnificats".

El club ja es va posar en la nit d'aquest dijous "a disposició per a ajudar davant qualsevol necessitat" i ha traslladat "molta força" a tots els damnificats i ha demanat l'ajornament del partit contra el Granada.

També el Llevant ha traslladat el seu condol per les víctimes de l'incendi a València i ha ajudat a través de les seues xarxes socials oficials a difondre els missatges del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament de València per a facilitar les tasques de rescat. A més, un empleat del Llevant, ja a última hora del dijous, va acudir a la zona afectada amb roba oficial de l'equip valencià per a entregar-la als afectats per l'incendi.

Un altre equip de la ciutat, el València Basket s'ha unit al dol per les víctimes de l'incendi de Campanar i ha traslladat les seues condolences als familiars i amics de les víctimes del "terrible incendi".

Els principals clubs esportius de la Comunitat Valenciana han mostrat aquest divendres, a través de les xarxes socials, el pesar per les víctimes de l'incendi, com ja han fet els clubs de la capital valenciana. Entitats esportives com el Vila-real, l'Elx, Hèrcules, l'Handbol Benidorm, l'Intercity o la Fundació Lucentum han enviat missatges d'ànim als afins de les víctimes i el seu reconeixement a la labor dels bombers.

En el món del futbol, tots els equips d'Espanya s'ha sumat a les condolences. Per exemple, a través d'un comunicat, el Reial Madrid han mostrat la seua "més profunda consternació" i s'ha solidaritzat amb les persones afectades i amb tots els valencians.

També et pot interessar

stats