Mor Sortuda, la lleona matriarca del Bioparc de València

Amb dèsset anys se li havia diagnosticat un tumor sense possibilitat de tractament

Imatge d'arxiu dels lleons del Bioparc a València
Una alteració hormonal feia que a Sortuda li eixira cabellera com a un mascle jove / Bioparc

Sortuda, la lleona matriarca del Bioparc de València, ha mort amb prop de dèsset anys. Era mare de dues lleones de la bandada i se li havia diagnosticat un tumor sense possibilitat de tractament.

Segons ha informat el parc en un comunicat, fa catorze anys, Sortuda va arribar a València des del Jardim Zoològic de Lisboa per a formar un grup reproductor de la subespècie lleó d'Angola (Panthera lleó leyenberghi).

Des de llavors i fins al final ha estat exercint de matriarca de la bandada, mostrant el seu rol de cohesió i una actitud afectuosa.

Part de la seua descendència ha anat traslladant-se a altres parcs d'animals, mentre que Tata i Shanga han romàs al Bioparc i, juntament amb Luana i Lubango, formen la família de lleons del parc.

Sortuda va començar a cridar poderosament l'atenció quan li va créixer una cabellera que la feia semblar un jove lleó mascle. Després de les oportunes proves, l'equip veterinari va determinar que uns quistos ovàrics li estaven produint una alteració hormonal que la feia masculinitzar-se i li feia tindre un caràcter encara més dominant.

Després d'una operació per a extirpar-li els ovaris va començar a disminuir aquesta anomalia i, malgrat la seua edat avançada, Sortuda es manifestava tant vital com de costum.

A principis d'aquest any, es va observar algun problema en la seua dentadura pel sagnat d'un dels ullals, la qual cosa va motivar una nova intervenció per a extraure-li'l. En aquest moment res feia presagiar que el problema poguera seria més greu, però les radiografies i anàlisi posterior van ser determinants per a diagnosticar un osteosarcoma del maxil·lar amb metàstasi en EL pulmó, un tumor maligne que no té tractament.

Durant aquests mesos, Sortuda mantenia molt bona condició física i apetit, però finalment va començar a deteriorar-se. Se li van anar subministrant tots els medicaments possibles per als símptomes que anaven apareixent i pal·liatius per al dolor fins que va caldre practicar-li una eutanàsia.

Aquesta pèrdua ha sigut un dur colp per a tot l'equip professional, que no ha pogut ocultar el seu desconsol, perquè Sortuda era un animal especialment estimat amb el qual s'han compartit molts anys. Ara queda el seu llegat amb les seues filles, Tata i Shanga.

També et pot interessar

stats