Mor el monjo budista Thich Nhat Hanh, activista per la pau i impulsor del 'mindfulness'

Considerat el monjo budista més influent després del Dalai Lama, ha mort aquest dissabte a Vietnam als 95 anys

Nhat Hanh entre els seus seguidors a un temple de Hanoi
Nhat Hanh entre els seus seguidors a un temple de Hanoi / Reuters

Thich Nhat Hanh, influent monjo budista i activista per la pau, ha mort aquest dissabte al temple El Tu Hieu a Hue, el cor del budisme vietnamita als 95 anys. Així ho ha informat a través de xarxes socials l'organització Plum Village, que gestiona els temples basats en els seus ensenyaments en tot el món.

Considerat per molts el monjo budista més influent després del Dalai Lama, va ser també una veu indispensable de l'oposició a la guerra de Vietnam. Entre els seus principals ensenyaments Thich Nhat Hanh promulgava que l'ésser humà ha de "ser pau" dins de si mateix per a superar els sentiments negatius.

En aquest sentit, el monjo va ser un dels majors impulsors del concepte de l'atenció plena, més conegut com a mindfulness, popularitzant-ho a través dels seus llibres i dels retirs espirituals que organitzava amb els seus seguidors.

Martin Luther King Jr. va proposar el 1967 Thich Nhat Hanh per al Premi Nobel de la Pau i va denominar el monjo en la carta de nominació com l'"apòstol de la pau i la no-violència". Per part seua, el Dalai Lama ha dit que el "millor homenatge que se li pot fer és continuar treballant per a aconseguir la pau al món".

Vetat pel govern proamericà de Vietnam del Sud i pel govern de Vietnam del Nord, no va poder tornar al seu país durant el conflicte bèl·lic i se li va negar l'entrada a qualsevol dels dos costats del país dividit.

L'organització Plum Village ha explicat que Thich Nhat Hanh, autor d'uns 70 llibres sobre ensenyaments zen, havia perdut la parla i es movia en cadira de rodes des del vessament cerebral que va patir el 2014. Finalment, ha mort en el seu Vietnam natal, on s'havia reassentat després de 39 anys exiliat a França.

També et pot interessar

stats