Mor l'actor francés Jean-Paul Belmondo, als 88 anys

Un dels principals representants del moviment de la Nouvelle Vague

Imatge d'arxiu de l'actor durant el seu homenatge amb el premi Cèsar durant la 42 cerimònia dels guardons Cèsar
Imatge d'arxiu de l'actor durant el seu homenatge, amb el Premi César, durant la 42a cerimònia dels guardons / Philippe Wojazer (Reuters)

Un dels actors mítics del cine francés, Jean-Paul Belmondo, i també un dels principals representants del moviment cultural de la Nouvelle Vague, s'ha mort als 88 anys a París, després de portar una llarga temporada retirat, segons ha anunciat el seu advocat i amic, Michel Godest, a la premsa francesa i ha avançat l'agència de notícies AFP.

L'actor francés, però d'origen italià, compta entre les pel·lícules més destacades Al final de l'escapada (1960), un film del cineasta Jean-Luc Godard, amb el qual es va fer famós.

L'any 1989 va guanyar el premi César al millor actor per la pel·lícula L'imperi del lleó (1988). L'any 2016 el Festival de Venècia li va atorgar el Lleó d'Or a la seua trajectòria.

Jean-Paul Belmondo i Alain Delon arribant al teatre de Berlin Schauspielhaus
Jean-Paul Belmondo i Alain Delon arribant al teatre de Berlin Schauspielhaus / Reuters

Va patir un accident cerebrovascular en 2001

Belmondo, que havia patit un accident cerebrovascular en 2001, es va apagar "tranquil·lament", segons Godest, qui amb veu emocionada ha comunicat la notícia en el canal televisiu privat francés BFMTV i assenyalat que la seua mort és "una pèrdua per a tot França".

Va treballar amb diversos dels grans directors de la Nouvelle Vague francesa, a més a més de Jean-Luc Godard, com ara François Truffaut, Louis Malle o Claude Chabrol, en els anys seixanta.

La sirena del Mississipí, Une femme est une femme o El ladrón de París van ser alguns dels seus films més destacats d'aquella època. A poc a poc es va anar especialitzant en papers de seductor i aventurer desvergonyit, fins i tot de gàngster, aprofitant el seu físic d'exboxejador i el seu somriure contagiós, en films com El magnífico, Borsalino, El profesional, El hombre de Río o El clan de los marselleses.

En aquestes pel·lícules va destacar realitzant les seues pròpies escenes d'acció, sense dobles, la qual cosa va realçar encara més l'esperit aventurer. Va treballar en 92 pel·lícules, incloent-hi curts i papers menors. La seua última aparició en pantalla és del 2009, en el curt Allons-i! Alonso!. Belmondo es va retirar l'any 2001, però va tornar l'any 2008 per a un xicotet paper en el film Un homme et son chien.

També et pot interessar

stats