Mor Julio Anguita als 78 anys

Estava hospitalitzat des de dissabte passat, quan va patir una parada cardiorespiratòria.

Peu de foto: L'ex-coordinador general d'Esquerra Unida, Julio Anguita, en imatge d'arxiu

L'ex-coordinador general d'Esquerra Unida (EU) Julio Anguita ha mort aquest dissabte als 78 anys. Estava hospitalitzat amb pronòstic greu des de dissabte passat, quan va patir una parada cardiorespiratòria al domicili.

Mestre, llicenciat en Història i polític d'esquerres va nàixer en una família de militars a Fuengirola, Màlaga. Anguita es feu membre del Partit Comunista d'Espanya l'any 1972. Va ser alcalde de Còrdova del 1979 al 1986 i secretari general del PCE del 1989 al 1998. Primer i únic alcalde comunista de capital de província, va rebre el sobrenom de califa roig des del 1983, quan va revalidar el càrrec per majoria absoluta.

Des del primer moment va marcar les línies roges del seu programa i va reconéixer el dret de l’autodeterminació i la forma d’estat republicana.

De 1986 a 1999 va encapçalar la coalició Esquerra Unida, uns anys en què va definir els continguts polítics de la formació i es va destacar per oposar-se al Tractat de Maastricht.

Els problemes de cor el van allunyar de la política l'any 2000, ja que va tindre un infart a Barcelona en plena campanya electoral el 1993 i un altre a Còrdova cinc anys després

Francisco Frutos el va substituir com a candidat a president del govern espanyol en les generals del 2000 i Gaspar Llamazares com a coordinador de la coalició.

El seu fill Julio Anguita Parrado va ser, amb José Couso, un dels periodistes espanyols morts en la guerra de l'Iraq del 2003.

Considerat l'últim gran referent doctrinal de l'esquerra postcomunista espanyola, va ser el polític que tornà a fer classe, el jubilat que renuncià a la pensió com a exdiputat i l'home que continuà compromés amb la mobilització social.

Missatges de condol a les xarxes

De fet, les xarxes s'han omplit de missatges de condol per la seua defunció. Polítics i polítiques valencianes de tots els colors com Ximo Puig, Mónica Oltra, Ana Barceló, Isabel Bonig, Toni Cantó, Fran Ferri o Joan Ribó han utilitzat els seus comptes de Twitter per a transmetre el seu suport a la família d'Anguita.

A més, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ja havia lamentat la defunció d'Anguita en el seu compte d'aquesta xarxa social, ha començat la seua compareixença expressant les seues condolences a la família del polític.

També et pot interessar

stats