Mor el filòleg castellonenc Germà Colón i Domènech als 91 anys

Patia problemes respiratoris que s'havien complicat en els últims dies a causa de la Covid-19.

VÍDEO | Mor el filòleg castellonenc Germà Colón i Domènech als 91 anys

El filòleg i lexicòleg castellonenc Germà Colón i Domènech (Castelló de la Plana, 1928 – Barcelona, 2020) ha mort aquest diumenge als 91 anys. Feia temps que patia problemes respiratoris que s'havien complicat en els últims dies a causa de la Covid-19.

Fill predilecte de Castelló i catedràtic a la Universitat de Barcelona, ciutat en la qual ha passat els últims anys, Germà Colón és considerat com un dels grans mestres de la lingüística catalana, així com de la romanística internacional.

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha lamentat la pèrdua "d'un dels nostres filòlegs més importants".

Una extensa carrera dedicada a les lletres

Domènech va estudiar a Barcelona, Lovaina i Zuric; va ser professor a Barcelona i, des del 1959, a Basilea. També va ser professor associat de la Universitat d'Estrasburg entre el 1968 i el 1972.

Va dedicar la seua carrera als estudis de dialectologia, lingüística històrica i descriptiva, lexicografia i etimologia, i també a l'edició de textos. També cal destacar les seues aportacions en qüestions de mètode filològic.

Entre altres va publicar els llibres Problemes de la llengua a València i els seus voltants (1987), i Español y catalán, juntos y en contraste (1989), a més de dirigir i codirigir diverses miscel·lànies. El 1997 es publicà el volum Estudis de filologia catalana i romànica, que reuneix 36 treballs seus.

Àmpliament reconegut

Doctor honoris causa de les universitats de València (1984), Alacant (1991), Jaume I (1993) i Autònoma de Barcelona (2003), va ser distingit, entre altres guardons, amb el premi Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (1979), la Creu de Sant Jordi (1985), el premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I (1987), el Premi d'Honor de les Lletres Valencianes (1988), el Premi de Literatura de la Generalitat de Catalunya, la Gran Creu d'Alfons X el Savi (1999), el Premi d'Honor de la Xarxa Vives d'Universitats (2014) i el títol de fill predilecte de la ciutat de Castelló de la Plana. L'any 2016 va rebre la Medalla d'Honor de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

També et pot interessar

stats