Mor a Cullera Salvador Gascón, referent de la gastronomia valenciana

Va treballar al restaurant familiar Casa Salvador 60 anys i va ser un destacat dirigent del motociclisme a la Comunitat Valenciana.

Mor a Cullera Salvador Gascón, referent de la gastronomia valenciana
Mor a Cullera Salvador Gascón, referent de la gastronomia valenciana

Salvador Gascón, referent de la cuina mediterrània i destacat dirigent del motociclisme a la Comunitat Valenciana, ha mort a Cullera als 72 anys.

La història de la gastronomia valenciana de l'últim mig segle no pot entendre's sense la figura de Salvador Gascón Ortega i el seu conegut restaurant Casa Salvador a l'Estany de Cullera, que en les últimes dècades es va convertir en lloc de culte, on es preparava l'arròs de totes les formes imaginables. 

Segons la Federació Empresarial d'Hoteleria de València (FEHV), la història de la gastronomia valenciana de l'últim mig segle no pot entendre's sense la figura de Salvador Gascón (Tavernes de la Valldigna, 1946) i el seu compromís amb l'associacionisme, que el va portar a ser un dels impulsors de la mateixa patronal hotelera.

Amb només tres anys, els seus pares es van traslladar des de la veïna Tavernes de la Valldigna fins a Cullera on van muntar un modest restaurant de platja per a donar menjar als pescadors de l'Estany, unes instal·lacions que amb el temps Salvador va transformar en un restaurant de prestigi, especialitzat en la cuina mediterrània i una àmplia carta d'arrossos.

Va formar part de la directiva d'aquesta entitat, va presidir l'Associació de Restaurants i la Fundació d'Hoteleria de València i va ocupar nombrosos càrrecs de representació en les organitzacions empresarials valencianes i entitats relacionades amb el sector turístic. 

Autor del llibre Los mejores arroces de la Comunidad Valenciana, la seua passió per la cuina el va convertir en valedor de nombrosos premis i reconeixements tant per a ell com per al seu local, entre ells el Premi de Gastronomia Tradicional Lola Torres, la Medalla d'or al Mèrit Turístic, el Premi Nacional d'Hoteleria i el Premi de l'Hoteleria Valenciana a la Trajectòria professional l'any 2016.

El seu restaurant, Casa Salvador, és visitat per milers de persones que busquen degustar tot tipus de receptes autòctones i on en les seues més de sis dècades d'història Salvador Gascón va cuinar unes 300 receptes diferents d'arròs.

En els últims anys va realitzar una intensa labor per a promocionar el territori i la gastronomia de Cullera posant en valor la recepta de la paella de Cullera, un arròs mariner de nova creació fet exclusivament amb productes locals com ara mollets, figatells d'escorpa, fumet de peix de roca, sepionet, tomaca de Cullera per al sofregit i arròs de la varietat Sendra. 

Gascón va regalar la recepta d'aquesta paella a l'Ajuntament de Cullera, que des de 2016 convoca un concurs internacional per a donar a conéixer aquest plat. 

Un referent també del món del motociclisme

L'altra faceta que ha marcat la personalitat de Salvador Gascón va ser el motociclisme, primer com a president del Moto Club Cullera, des d'on va donar suport esportivament i econòmicament a Ricardo Tormo en la seua trajectòria esportiva fins a aconseguir el títol mundial de 50 cc. Posteriorment, va ser president de la Federació de Motociclisme de la Comuniat Valenciana en 1982  fins que l'any 2009 va deixar el càrrec i va passar a ser president honorífic.

Al llarg de la seua presidència, va ser un dels impulsors de la creació d'un circuit de motociclisme a la Comunitat Valenciana, que finalment es va construir a Xest en 1999.

També et pot interessar

stats