Mor als 75 anys Victoria Prego, la periodista que va retratar la Transició espanyola

La trajectòria com a cronista de la restauració democràtica la va fer guanyadora de diversos reconeixements i guardons, entre d'altres, el Premi Nacional de Televisió o el Premi APM d'Honor

Victoria Prego, en una imatge d'arxiu
Victoria Prego, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La periodista Victoria Prego ha mort este dimecres als 75 anys, segons ha avançat El Independiente —mitjà en què treballava com a adjunta al director—i han confirmat a EFE fonts de l'Associació de la Premsa de Madrid (APM). Cronista destacada de la Transició espanyola i la restauració democràtica, Prego va estudiar Ciències Polítiques i va iniciar la seua carrera el 1974 en els serveis informatius de TVE, als quals va estar vinculada fins al 1994, al capdavant de nombrosos programes en directe, documentals i en Ràdio Nacional d'Espanya.

Al llarg de la seua trajectòria professional va entrevistar personatges importants de la vida política, econòmica, social i cultural d'Espanya. A més, va col·laborar en diferents publicacions i l'any 2000 es va incorporar al diari El Mundo, on va ser adjunta al director. Al setembre del 2016, va llançar, juntament amb altres companys, el digital El Independiente, del qual ha format part fins a l'actualitat.

Escriptora en els llibres Diccionario de la Transición, Presidentes i altres dedicats a Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo-Sotelo, Felipe González i José María Aznar, Prego va emportar-se diversos guardons. Entre d'altres, destaquen el Premi APM d'Honor (2013) i el Premi Víctor de la Serna (1995). El 2018, li atorgaren el Premi Nacional de Televisió, que concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, per la trajectòria periodística exercida en tota mena de mitjans de comunicació.

També la investiren doctora honoris causa per la Universitat Rey Juan Carlos el 2016 i des de novembre del 2015 fins a novembre del 2019 va ser presidenta de l'APM. L'organització professional del periodisme madrileny ha mostrat la seua "profunda tristesa davant la irreparable pèrdua" i ha agraït la "total entrega, professionalitat i bon fer" de Prego.

També et pot interessar

stats