El món rural demana a les Corts mesures específiques per a combatre el despoblament

Nova Ruralitat exigeix que es reconega com un "problema urgent i transversal" del territori valencià.

El Fòrum de la Nova Ruralitat entrega el Manifest per un Govern Equitatiu del Territori Valencià a Enric Morera
El Fòrum de la Nova Ruralitat entrega el Manifest per un Govern Equitatiu del Territori Valencià a Enric Morera / Europa Press

El Fòrum de la Nova Ruralitat ha instat les Corts que reconega la despoblació com un “problema urgent i transversal” del territori valencià i ha defés que no és una qüestió de gent gran, sinó dels més joves. A més, ha demanat un mapa del territori desigual amb polítiques diverses perquè el medi rural siga “competitiu”.

En l’acte, els representants d’aquest col·lectiu, format per més de cent professionals que viuen en el món rural, han entregat el Manifest per un Govern Equitatiu del Territori Valencià al president de la cambra, Enric Morera, i als membres de la mesa.

El portaveu del fòrum, el sociòleg Artur Aparici, ha incidit en el fet que és necessari que es forme la gent jove i torne al poble després, “a més de poder incorporar la joventut que ara viu en el medi urbà”. Aparici exigeix dotacions necessàries com ara transport públic, comunicacions adequades i serveis bancaris, ja que considera que si no és així es creen dos tipus de ciutadans, els de primera i els de segona. “Des dels anys 60 s’han posat en marxa polítiques de buiden el territori i fan que els joves se’n vagen”, ha afegit el sociòleg. En aquest sentit, ha posat com a exemple la construcció de l’AP-7: “Si passara pel centre de la província de Castelló no tindríem tant de despoblament”.

A més, ha criticat que les institucions fomenten el despoblament. “Pensen que la legislació que serveix per a València serveix per als pobles, i allí provoca despoblació”, ha afegit. Per tant, defensa que és necessària una nova manera de gestionar el territori.

Per la seua banda, el president de les Corts ha assenyalat que creu que “no hi haurà dificultat” entre els sis grups de l’hemicicle per a “buscar posicions comunes”, al mateix temps que ha destacat la importància per al parlament de tindre interlocutors i cooperació amb les iniciatives ciutadanes. “Tot el que es pot plantejar perquè es concrete en mesures legislatives o pressupostàries és millor amb consens real”, ha destacat Morera.

També et pot interessar

stats