Moixent alerta de la falta de pastors

La població oferix per segona vegada, i sense èxit, un miler d'hectàrees per a l'aprofitament apícola i de pastura

Moixent alerta de la falta de pastors (clip)

La ramaderia és una ferramenta contra els incendis perquè ajuda a mantindre les muntanyes netes de brossa, però la realitat és que cada vegada és més inexistent. De fet, en diferents municipis valencians s'han quedat desertes subhastes per a explotar terrenys públics forestals.

A Moixent, a la comarca de la Costera s’han tret a subhasta pública tres lots dues vegades consecutives, i en cap cas s'ha presentat cap aspirant. Un dels exemples són les 400 hectàrees que s’ofereixen a la zona La Umbría II per 240 euros a l’any, on podrien pasturar 251 ovelles o cabres o 38 vaques o cavalls. Un altre paquet comporta 585 hectàrees per 351 euros anuals i un tercer ofereix també als apicultors la instal·lació de 650 caixes amb bresques per 780 euros a l'any. Tot, sense èxit.

Segons l’alcalde de la població, Guillermo Jorques, "no és una qüestió ni econòmica ni de tràmits, és una professió que està a expenses de la meteorologia i poc rendible, així que hem de buscar maneres per fer-la més atractiva". Jorques parla fins i tot d’un sou base públic per als ramaders, perquè pogueren treballar amb garanties i no tindre un dia a dia tan incert.

A més cal tindre en compte que l’Administració també es pot aprofitar d’aquest treball, ja que servix per a mantindre la muntanya neta durant tot l’any, la qual cosa baixaria els costos en neteja i previndria la ràpida propagació dels incendis.

Pepe Revert és un dels pocs ramaders que queda a la zona. La cura i el pasturatge dels animals és la seua passió, però reconeix que hauria d'estar millor pagat: "Hauríem de tindre menys costos i més infraestructures". Pepe va accedir a aquestes subhastes fa 26 anys i dels setze pastors que explotaven les terres en aquell moment solament hi queda ell. Un exemple clar del risc de desaparició d’una professió que és essencial en les nostres vides.

També et pot interessar

stats