L'aplicació de la llei d’urbanisme posa en perill 5.000 arbres de la Devesa del Saler

La norma de la Generalitat obliga a deixar trenta metres entre els edificis i el bosc. L’Ajuntament de València busca alternatives per a evitar la tala

Entorn urbà en el bosc de la Devesa del Saler / À Punt NTC

L'aplicació de la llei del territori, urbanisme i paisatge promoguda per la Generalitat i coneguda com a llei Lotup, posa en perill 5.000 arbres del bosc de la Devesa del Saler, segons els càlculs de l'Ajuntament de València. La modificació de la norma del Consell obliga a deixar trenta metres entre els edificis i el bosc, perquè en cas que hi haja un incendi, el veïnat no s’hi veja amenaçat. Per això, el consistori busca alternatives per a evitar la tala en aquest espai protegit.

"A fi de disminuir o trencar la continuïtat dels combustibles forestals s'haurà d'assegurar una faixa perimetral de protecció mínima de 30 metres d'ample, a partir del límit exterior de l'edificació, instal·lació o conjunt de les mateixes a defensar", es pot llegir en el text de la llei.

El bosc de la Devesa del Saler és un dels millor conservats de tot Espanya. Aplicar la Lotup suposaria talar els arbres que estan més a prop dels edificis, i es calcula que desapareixeria un 7% de la superfície del bosc. “És una quantitat sens dubte excessiva, hem de reduir l'afecció al màxim”, declara Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana. “Ha de ser un conjunt de mesures, no només de silvicultura sinó també de protecció d'edificis i tallafocs”, ha afegit.

El veïnat d'aquesta zona no veu amb mals ulls un perímetre de seguretat, de fet, fa temps que el reclama i proposa com a alternativa a l'oposició de l'Ajuntament, mantenir el perímetre encara que siga inferior. “Jo he viscut ací tres incendis greus i et puc assegurar que és horrible”, assegura Ana Gradolí, presidenta de l’associació de veïns. “No demanem un perímetre de seguretat de trenta metres, sinó de quinze metres”, ha conclòs.

De moment, el consistori està acabant la cartografia de la zona. Quan estiga finalitzada faran la seua proposta i cercaran conjuntament amb la Conselleria de Transició Ecològica una solució per a la Devesa.

També et pot interessar

stats