La mobilitat de la Comunitat Valenciana, afectada pel tancament de les autonomies que l’envolten

Catalunya, Aragó, Castella-la Manxa i Múrcia han anunciat confinaments perimetrals.

Mapa de les autonomies que han decretat confinament
Mapa de les autonomies que han decretat confinament

El tancament perimetral de Catalunya durant 15 dies, anunciat aquest dijous, afegit als decretats per Múrcia, Aragó i Castella-la Manxa deixa la Comunitat Valenciana sense mobilitat amb les autonomies que l’envolten. La decisió de Catalunya, que ha decidit el confinament generalitzat de tot el territori i dels municipis durant el cap de setmana, deixa les nostres comarques sense accés als territoris limítrofs.

La Generalitat anunciarà aquesta vesprada noves restriccions de mobilitat. La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló i el grup d'experts s'han reunit per a tancar, amb les xifres a la mà, més mesures per a frenar la segona onada de la pandèmia de la Covid-19. A les portes d'un pont festiu per a altres territoris, hi ha damunt la taula un possible confinament perimetral que Ximo Puig havia condicionat fins ara al que feren altres comunitats autònomes.

Tot apunta que es pot dictar un nou confinament sobre el territori valencià. La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha destacat que “el president prendrà la decisió més necessària en aquests moments”.

De manera creixent, diverses comunitats autònomes han anunciat el tancament perimetral del seu territori o estudien posar en marxa aquesta mesura els pròxims dies. Amb la vista posada en el Nadal, les autonomies busquen frenar la pandèmia, que avança sense fre en gran part del territori espanyol.

Quines autonomies han decretat el tancament perimetral?

Navarra: el govern foral de Navarra va ser el primer a Espanya que va decretar el tancament perimetral de tota la comunitat autònoma en la segona onada. Des de dijous passat, no es permet eixir ni entrar a la comunitat autònoma durant 15 dies. A més, els bars, restaurants i altres establiments tanquen a les 21:00 hores.

La Rioja: amb una incidència acumulada a 14 dies de 707 casos per cada 100.000 habitants, va ser la segona autonomia a confinar-se. Des de divendres passat fins al dissabte 7 de novembre es restringeix la lliure entrada i eixida de persones en tota la comunitat autònoma.

Aragó: el president d'Aragó, Javier Lambán, va informar que la comunitat queda confinada en tot el perímetre a partir de la matinada de dimarts fins al 9 de novembre. Lambán ha explicat que Aragó està en nivell 3 d'alerta, el més restrictiu. Per això, el tancament de fronteres és el més aconsellable.

Astúries: la mobilitat entre Astúries i la resta de comunitats autònomes quedarà restringida entre la mitjanit de dimarts a dimecres en tot el territori. El confinament limita les entrades i eixides del Principat a viatgers en trànsit o que tinguen causes justificades, i s'afig a Gijón, Oviedo i Avilés, on aquesta mesura va entrar en vigor divendres.

El País Basc: el govern basc va anunciar el tancament de la comunitat autònoma a partir de les 6:00 hores d’aquest dimarts. Euskadi ha entrat en zona roja després de superar la taxa acumulada en 14 dies de 500 casos de Covid-19 per 100.000 habitants.

Múrcia: degut a les altes xifres d'incidència acumulada tant al conjunt de la Regió com en cadascun dels municipis, Múrcia ha decretat un doble tancament. Es restringiran la mobilitat entre la comunitat autònoma i altres, i es restringirà el moviment entre cadascun dels 45 municipis que la componen. A més, 10 d'aquests municipis hauran de retrocedir a fase 1.

Castella-la Manxa i Castella i Lleó: després de reunir-se els presidents autonòmics d'aquest territoris amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ambdós territoris van decretar dimecres un tancament perimetral fins al 9 de novembre, data en què acaba el primer període de l'estat d'alarma.

Andalusia: Juanma Moreno, president de la Junta d'Andalusia, també ha decretat el tancament de la seua autonomia. Serà efectiu fins al 9 de novembre, i el toc de queda es mantindrà de les 23:00 a les 6:00 hores. L'anunci l'ha fet en una compareixença sense preguntes, després de reunir-se el president amb el Consell Assesor d'Alertes de Salut Pública de la Junta.

Catalunya: la Generalitat de Catalunya també ha decretat un doble tancament a l’estil del dissenyat per Múrcia: autonòmic i per municipis. A més, durant aquest període cessarà l’activitat de teatres, cinemes, activitats extraescolars i la pràctica d’esports no professionals. A més, es prorroga el tancament de bars i restaurants i no podran obrir els comerços de més de 800 metres quadrats.

Cantàbria: malgrat que les xifres d’ocupació hospitalària en aquesta comunitat no es troben en un nivell d’extrem risc, Miguel Ángel Revilla ha decidit tancar l’autonomia fins al pròxim 9 de novembre. Entre les mesures complementàries, Revilla ha anunciat que la pròxima setmana (no lectiva en Cantàbria), hi haurà classe. Revilla pren aquesta mesura en estimar que s’evitaran desplaçaments dins de la província i que en l’entorn escolar els estudiants s’exposen a un menor risc de contagi.

Melilla: els viatgers amb origen o destí en aquesta ciutat hauran de presentar a partir de demà una justificació que acredite el motiu del seu desplaçament.

Ceuta: la Ciutat Autònoma ha decretat un tancament perimetral que només afectarà els dos pròxims caps de setmana, coincidint amb els dies de pont en el territori. Aquesta excepció en el període de confinament no descarta que es puga allargar als caps de setmana que resten fins al desembre.

El cas de Madrid

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha decidit només tancar l’autonomia durant els dies que corresponen al pont de Tots Sants i de l’Almudena, que se celebra el 9 de novembre.

D’aquesta manera, Ayuso fa apel·lació al cas de la ciutat autònoma de Ceuta, que ja ha publicat en el seu diari oficial el tancament perimetral només els dies de pont de les pròximes dues setmanes. En la teoria, aquesta publicació s’hauria produït després que el Ministeri de Sanitat haguera donat el vistiplau a la proposta de tancament per dies. En aquest context, la presidenta madrilenya espera que la proposta del seu territori s’avalue de la mateixa manera que el perimetratge de Ceuta.

També et pot interessar

stats