El Ministeri de Sanitat vol activar un telèfon gratuït 24 hores per a previndre el suïcidi

Deu persones es lleven la vida cada dia a Espanya, una d'elles a la Comunitat Valenciana.

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, durant la presentació del projecte
La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, durant la presentació del projecte / Javier Lizón (Efe)

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social posarà en marxa un telèfon públic i gratuït per a previndre el suïcidi, similar al 016 que atén les víctimes de la violència masclista, segons ha avançat la ministra María Luisa Carcedo en una jornada de la Confederació de Salut Mental a Madrid.

Carcedo ha explicat que el projecte forma part de l'Estratègia de Salut Mental i que el seu departament l'aplicarà a l'estiu, després de les eleccions, en cas que continue l'executiu socialista. 

D'acord amb les xifres que contempla el Ministeri, 10 persones es lleven la vida cada dia a Espanya. El 2017 es van suïcidar 3.679 persones, més del doble que les víctimes dels accidents de trànsit en carretera (1.180 l'any passat). A la Comunitat Valenciana es llevaren la vida 336 persones el 2016, una cada dia, i es van registrar vora 4.500 intents, segons dades de la Conselleria de Sanitat. La taxa de suïcidis se situa en 6,8 casos per cada 100.000 habitants, per sota de les mitjanes d'Espanya (7,68) i la Unió Europea (12 per cada cent mil habitants el 2012). 

El 2017 la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va aplicar el primer programa de prevenció del suïcidi d'Espanya per a complir amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, que ha demanat reduir la taxa de suïcidi un 10%. El pla s'acompanyava de la campanya de visibilització "Trenquem el silenci; parlem del suicidi", contra el tabú de l'efecte crida. 

El president de Salut Mental Espanya, Nel González, també present en la jornada, ha qualificat de "mite" l'efecte crida i, al contrari, ha destacat que la informació "responsable i adecuada" pels mitjants de comunicació "pot ajudar a previndre el suïcidi".

Ara fa una setmana el programa de reportatges Punt docs va dedicar un especial a la problemàtica del suïcidi. Fes clic ACÍ per a consultar el reportatge o ACÍ per a visitar el contingut extra. El programa Focus À Punt també ha dedicat un monogràfic al suïcidi, que pots escoltar ACÍ.

També et pot interessar

stats