El Ministeri de Sanitat vigila 10 variants de coronavirus i detecta els 6 primers casos de la californiana

Són tres noves soques: la de Nova York, una altra originada a Uganda i una última expandida a Portugal.

El Ministeri de Sanitat vigila 10 variants de coronavirus i detecta els 6 primers casos de la californiana
El Ministeri de Sanitat vigila 10 variants de coronavirus i detecta els 6 primers casos de la californiana

El Ministeri de Sanitat manté sota vigilància un total de 10 variants de coronavirus, segons recull en l'última actualització de l'Informe sobre la situació epidemiològica de la variant B.1.1.7 de SARS-CoV-2 i altres variants d'interés. Aquesta nova actualització suma tres noves soques de la malaltia després d'afegir-hi la de Nova York, una altra originada a Uganda i una última expandida a Portugal, de les quals no consten positius al nostre país.

L’informe també alerta que s’han detectat els sis primers casos de la variant californiana, considerada una de les que es propaga més ràpidament.

Així mateix, el Ministeri de Sanitat ha informat que tot i que la presència de la variant sud-africana és encara "baixa" amb 54 casos confirmats, "no es descarta que pogueren augmentar en les pròximes setmanes, com ha ocorregut en altres països del nostre entorn".

Fins ara, la variant sud-africana s'ha detectat de manera puntual a Espanya, però ja s'han registrat brots epidèmics sense que s'haja identificat el seu origen en un viatge. El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries avisa que el seu impacte podria ser alt si la seua incidència augmenta "de manera considerable", ja que aquesta variant "podria reduir de manera significativa l'efectivitat d'algunes vacunes".

Evolució de les variants

- Variant britànica. Dominant al Regne Unit, Irlanda i Israel, la B.1.1.7 es caracteritza per substituir ràpidament les altres variants circulants; està associada a un augment de transmissibilitat i un possible increment de la letalitat.

La possibilitat que escape a la immunització mediada per la vacuna "és motiu de preocupació", però de moment l'evidència apunta a un "escàs efecte sobre la immunitat", amb una "lleugera reducció d'efectivitat vacunal".

La seua evolució pel territori és molt desigual, i mentre que a Cantàbria o Catalunya suposa més del 76% dels casos, a La Rioja no n'hi ha cap.

A les Balears representa el 65,5% i a Astúries, el 64,3%; les segueixen Galícia (53,3%), Navarra, (52,5%), Andalusia (51,1%), Madrid (42,7%), Múrcia (38%), Castella-la Manxa (31,8%), Comunitat Valenciana 29,4%, Castella i Lleó (14,3%), Aragó (12,1%), el País Basc (4%) i Melilla (1,9%).

- Variant sud-africana. Dels 54 casos, 18 han sigut confirmats per seqüenciació: es tracta d'un cas esporàdic, corresponent a un viatger procedent de Sud-àfrica, i 6 brots.

Un està relacionat amb un viatge a Tanzània i els casos es troben repartits en diferents comunitats autònomes, mentre que en els cinc brots restants no s'ha trobat antecedent de viatge a Sud-àfrica o altres països de la regió i quatre d'ells han sigut observats a la mateixa ciutat.

Aquesta variant, present a Sud-àfrica, Zàmbia, Botswana i altres països i amb casos en nombrosos països europeus –amb important presència al Tirol (Àustria– està relacionada amb un augment de transmissibilitat, reducció de neutralització de sèrums policlonals i de l'efectivitat vacunal.

- Variant brasilera. La presència d'aquesta variant a Espanya és encara "molt escassa"; per les dades preliminars "la transmissibilitat associada podria augmentar i la immunitat natural reduir-se", per la qual cosa el risc "es considera moderat".

De la P.1 (brasilera) se n'han confirmat 17 casos, dos dels quals són aïllats, i tres brots, el primer dels quals ha donat lloc a dos positius. Mentrestant, el segon té 11 casos associats, però en cap d'ells s'ha pogut trobar un vincle amb el Brasil, si bé un dels pacients, destaca l'informe, "és un cas de reinfecció probable". El tercer dels brots està relacionat amb un viatge al Brasil i hi ha dos casos afectats.

- Variant de Rio de Janeiro. D'aquesta, se n'han detectat dos casos esporàdics en viatgers procedents del Brasil, un brot familiar amb tres casos positius i un brot hospitalari amb 9 casos. En total, 14, tots confirmats per seqüenciació.

- Variant nigeriana. Un cas seqüenciat al gener.

- Variant de Califòrnia. Sis casos en un cribratge aleatori.

També et pot interessar

stats