El Ministeri de Sanitat recomana vacunar de meningitis B els bebés a partir de 2023

A la Comunitat Valenciana no era finançada pel sistema públic de salut, excepte per als grups de risc

Sanitat recomana la vacuna de la meningitis B

La comissió de salut pública ha aprovat aquest dijous les recomanacions per a vacunar els bebés amb tres dosis de meningitis B als dos, quatre i dotze mesos d'edat. Ara, cada autonomia haurà de ratificar la inclusió d'aquesta vacuna en el calendari de vacunació i ficar data per a començar-la. La mesura s'implantarà a partir de 2023. La meningitis B és la causa més freqüent d'aquesta infecció a Espanya. A la Comunitat Valenciana actualment es vacuna de la meningitis C i la tetravalent.

Segons ha informat el Ministeri de Sanitat, la comissió de salut pública ha aprovat el calendari de vacunació al llarg de la vida per a l'any vinent i ha abordat altres assumptes com el pla nacional d'actuacions preventives per baixes temperatures o la situació de la covid o la pigota del mico.

La vacuna del meningococ B protegeix contra la meningitis i la sèpsia, però en la majoria de les comunitats autònomes no era finançada pel sistema públic de salut, si bé progressivament s’ha anat incorporant a més calendaris de vacunació regionals. Cada vial té un cost de 107 euros.

La meningitis i la sèpsia són malalties perilloses que s'escuden darrere d'uns símptomes que poden semblar un catarro: febra, cefalea, vòmits o dolor en general. Així, el diagnòstic no sempre es fa de manera primerenca, amb les complicacions que això comporta.

Quant al pla per a reduir l'impacte en la salut de la població associat a les baixes temperatures, Sanitat vol estudiar si ha de reforçar els recursos i programes d'atenció als més vulnerables que ofereixen els serveis socials en els mesos d'hivern.

Fins al moment, segons les dades del sistema de monitoratge de la mortalitat diària (Momo) de l'Institut de Salut Carlos III, s'estima que han mort pels efectes en la salut de les altes i baixes temperatures en total 405.614 persones, 33.370 més de les esperades, encara que bona part de les defuncions estarien relacionades amb la calor.

El govern espanyol i les comunitats autònomes no han pres cap decisió respecte a la situació de la covid, una pandèmia que "es manté en una incidència estable, encara que amb un lleuger ascens en l’hospitalització convencional". Respecte a la pigota del mico, els representants públics també han constatat una "disminució dels casos notificats", així com la bona marxa de la vacunació.

També et pot interessar

stats