El Ministeri de Sanitat notifica les dues primeres morts per hepatitis d'origen desconegut

Es tracta d’un xiquet de sis anys a Múrcia i un de quinze mesos a Andalusia

Imatge d'arxiu d'una analítica de sang
Imatge d'arxiu d'una analítica de sang / Shutterstock

El Ministeri de Sanitat ha notificat les dues primeres morts a Espanya per hepatitis d'origen desconegut en xiquets, després de no poder superar el trasplantament de fetge.

Segons recull l'informe de Sanitat publicat aquest dijous, entre els 46 casos detectats a Espanya s'han hagut de fer tres trasplantaments de fetge. Són els casos d'una xiqueta de tres anys resident a Aragó, amb bona evolució clínica; un xiquet de sis anys, de Múrcia, i un bebé de quinze mesos, a Andalusia.

El xiquet de sis anys va començar a tindre símptomes el 2 de juliol i el 18 el van traslladar a un hospital de Madrid per a fer-li trasplantament en situació greu amb un edema cerebral. El trasplantament li'l van fer el 29 de juliol i va morir a les 24 hores del trasplantament.

L'altre xiquet mort és un bebé de quinze mesos resident a Andalusia que va ingressar a la fi de juny amb quadre de gastroenteritis aguda amb cultiu positiu per adenovirus en situació crítica. El cas va requerir trasplantament hepàtic urgent i també va morir en les 24 hores següents.

Espanya ja ha notificat 46 casos d'aquesta hepatitis d'origen desconegut —cap a la Comunitat Valenciana—, amb edats de 0 a 16 anys i amb més del 60% de xiquetes, segons les dades del 3 d'agost de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica.

En qualsevol cas, Sanitat ha assegurat que "fins ara el nombre de casos d'hepatitis de causa desconeguda en xiquets i trasplantaments observats en aquesta alerta es troben dins dels esperats, segons les estimacions fetes amb dades dels anys previs".

De fet, Sanitat explica que una anàlisi comparativa entre les comunitats autònomes no ha observat un augment dels casos d'hepatitis greu d'origen no conegut en xiquets de 0 a 16 anys en el període de gener a maig del 2022 comparat amb el mateix període dels cinc anys anteriors".

També et pot interessar