El Ministeri de Sanitat adverteix que 'augmenta l'evidència' que òmicron 'escapa” a la immunitat per la vacuna

Fins ara s'han confirmat set casos d’òmicron a Espanya: dos a Catalunya, tres a la Comunitat de Madrid i dos més a les Balears

Darias, aquest dimecres, en roda de premsa
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en roda de premsa / À Punt NTC

El Ministeri de Sanitat ha advertit que "augmenta l'evidència" que la nova variant de la covid òmicron "escapa” a la resposta immunitària originada per les variants prèvies i per les vacunes.

"Des de l'última actualització, s'han detectat nombrosos casos d’òmicron a nivell mundial i augmenten les evidències que aquesta escapa a la resposta immunitària originada per les variants prèvies i per les vacunes", recull el Ministeri en l'actualització de l'Avaluació ràpida de risc d’òmicron, publicada aquest divendres.

L'informe, signat pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), dirigit pel doctor Fernando Simón, apunta que òmicron "és la més divergent genèticament" de les que s'ha detectat durant la pandèmia, la qual cosa planteja una gran preocupació que puga estar associada amb una reducció significativa en l'efectivitat de la vacuna i un major risc de reinfeccions.

Quina és la gravetat dels infectats amb òmicron?

El document tranquil·litza sobre la gravetat dels casos, perquè al·lega que de tots els casos notificats a Europa amb òmicron la meitat dels casos van ser asimptomàtics i l'altra meitat va presentar símptomes lleus. A més, no s'han comunicat casos amb malaltia greu, hospitalitzacions o morts.

Malgrat tot, Sanitat fa una crida a la prudència perquè en aquests moments encara hi ha pocs casos detectats i a més són molt recents. "Els resultats de gravetat sovint tarden diverses setmanes a observar-se i més temps a ser evidents a nivell poblacional, la qual cosa afectaria les taxes d'ocupació hospitalàries", sostenen.

Fins ara, el Ministeri de Sanitat ha confirmat set casos d’òmicron a Espanya: dos a Catalunya, tres a la Comunitat de Madrid i dos més a les Illes Balears. 

També et pot interessar

stats