El Ministeri revisarà les regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura

Sol·licita un informe que pretén que la transferència d’aigua entre la conca cedent i la receptora siga més estable.

El transvasament Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu
El transvasament Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu / Europa Press

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha obert la porta a revisar les regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura. Aquestes normes d'explotació van començar a aplicar-se el 1997 i només s’han modificat en una ocasió, el 2014.

El Centre d’Estudis i Experimentació d'Obres Públiques farà un informe que analitzarà les raons de l’elevada ocurrència de situacions hidrològiques excepcionals (nivell 3) en l'aplicació de les normes d'explotació de l'aqüeducte Tajo-Segura. Aquest informe revisarà la norma amb l’objectiu de minimitzar aquestes situacions, cosa que aportarà major estabilitat al sistema, segons ha explicat el Ministeri.

Les aportacions mitjanes del transvasament han passat d'uns 760 hm³/any en el període 1980/1981-2011/2012 a uns 656 hm³/any en el període 2012/2013- 2018/2019. Aquesta reducció de les aportacions repercuteix en el funcionament del transvasament.

Amb la revisió de les regles d'explotació es pretén aportar major estabilitat en la transferència d'aigua, segons indica el Ministeri. D'aquesta manera, es persegueix que els embassaments de capçalera estiguen més temps en una cota més alta, beneficiant la conca cedent, mentre que la receptora es podria beneficiar d'estar més temps en un nivell de transvasament automàtic, i s'evitarien situacions similars a les del 2017, quan durant 11 mesos seguits no va haver-hi transvasament.

Regles revisades el 2014

Les regles d'explotació del Tajo-Segura no són inamovibles. Es van revisar el 2014, quan es van adoptar paràmetres per a adequar-les a unes reserves cada vegada menors en els embassaments de capçalera.

La intenció del Ministeri per a la Transició Ecològica amb aquest informe tècnic és, d'una banda, ajustar les regles de dessembassament a una situació amb menor disponibilitat d'aigua i per una altra, complir la sentència del Tribunal Suprem, que obliga a fixar cabals ecològics al Tajo a partir de l'any que ve.

En l'actualitat, el Ministeri per a la Transició Ecològica revisa el pla hidrològic per a adequar els cabals ecològics del Tajo als requeriments de la directiva marc de l'aigua.

També et pot interessar

stats