El Ministeri de l'Interior fixa els criteris per al control de moviments de la ciutadania

Marlaska apel·la al deure “cívic de col·laborar” amb els agents i avisa de sancions per als que incomplisquen les normes.

El Ministeri de l'Interior fixa els criteris per al control de moviments de la ciutadania
El Ministeri de l'Interior fixa els criteris per al control de moviments de la ciutadania

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dictat una orde amb la qual s'estableixen els criteris d'actuació amb “proporcionalitat i necessitat” de les forces i cossos de seguretat del conjunt del país. L'objectiu és fer complir les restriccions del reial decret, pel qual es declara la situació d'estat d'alarma per a afrontar els problemes ocasionats pel coronavirus.

El Ministeri de l’Interior assumeix el control de policies autonòmiques i locals per a controlar moviments de la ciutadania i donar suport a la tasca sanitària. S’apel·la al deure “cívic de col·laborar” amb els agents, amb risc de sancions per als que incomplisquen les normes. El govern espanyol ha assegurat que les sancions es regularan per la Llei de Seguretat Ciutadana i el Codi Penal.

Segons ha informat Interior, s'imparteixen “criteris comuns d'actuació” per a totes les forces i cossos de seguretat, “que hauran d'actuar de manera coordinada sota el comandament del ministre amb l'objectiu de fer complir mesures com el control dels moviments, el suport a les tasques sanitàries, garantir el subministrament alimentari i de béns de primera necessitat o assegurar el funcionament de les infraestructures crítiques”.

En aquest sentit, explica que “en tots els dispositius de seguretat es potenciarà la col·laboració i coordinació entre els cossos policials amb competència en cada àmbit territorial”. També s’estableix “la col·laboració del personal de seguretat privada que preste servei en les instal·lacions o serveis afectats”.

Criteris per al control de moviments

Quant a les restriccions a la llibertat de moviments de la ciutadania, els cossos de seguretat “establiran dispositius de seguretat, fixos i mòbils, tant en les vies i espais públics com en la xarxa de transport, i en particular en aquells llocs o franges horàries que específicament es puguen veure afectats per les restriccions” per a assegurar que es compleixen les limitacions.

“En tot cas, en l'actuació de les forces i cossos de seguretat es tindrà en compte la necessitat de garantir que la ciutadania puga accedir als seus llocs de treball i als serveis bàsics en cas necessari, així com la de permetre la mobilitat del personal pertanyent a entitats dedicades a la prestació de serveis essencials o al proveïment i distribució de béns i serveis de primera necessitat”.

També et pot interessar

stats