El ministeri de Justícia demana a 15 municipis valencians que retiren els simbols franquistes

A tot Espanya hi ha 656 localitats que conserven vestigis d'exaltació de la Guerra Civil o del franquisme.

La creu franquista del parc de Ribalta de Castelló, un dels municipis interpel·lats
La creu franquista del parc de Ribalta de Castelló, un dels municipis interpel·lats

El Ministeri de Justícia ha demanat per carta a 15 ajuntaments de la Comunitat Valenciana que retiren els vestigis franquistes que encara continuen en els seus espais públics.

La petició s'ha cursat des de la Direcció General per a la Memòria Històrica i també s'ha dirigit a la Generalitat, perquè verifique l'eliminació dels símbols.

El comunicat afecta set municipis de les comarques de València (Bolbait, Camporrobles, Cotes, la Llosa de Ranes, la Pobla de Vallbona, la Iessa i Tous), sis de les d'Alacant (Castell de Castells, Novelda, el Pilar de la Foradada, el Pinós, Teulada i Alacant), i dos de les castellonenques (Sucaina i Castelló de la Plana).

Els 15 nuclis urbans valencians es troben entre els 656 municipis espanyols on l'últim cens de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha detectat la continuïtat de vestigis d'exaltació de la Guerra Civil o del franquisme, així com la presència de destacades figures de la dictadura o el bàndol revoltat en les plaques que donen nom a 1.171 carrers i places d'Espanya.

La sol·licitud, que firma el director general per a la Memòria Històrica, Fernando Martínez López, recorda una sentència del Tribunal Suprem que avala l'article 15 de la Llei de memòria històrica, que ordena a les administracions la retirada d'aquesta simbologia. 

El mateix article concedeix les administracions públiques la potestat de "prendre mesures", en l'exercici de les seues competències, per a aplicar la norma, com la retirada de subvencions i ajudes públiques. 

També et pot interessar