El Ministeri d'Educació augmenta en un 22% la dotació de les beques i rebaixa els criteris acadèmics

Són 386 milions d'euros més amb els quals el Ministeri estima que la xifra de beneficiaris d'ajudes a l'estudi es podria duplicar.

VÍDEO | El Ministeri d'Educació augmenta en un 22% la dotació de les beques i rebaixa els criteris acadèmics

El govern espanyol incrementa en un 22% el pressupost de les beques per al pròxim curs 2020-2021. Es tracta d'una millora d'uns 386 milions d'euros, 207 correspondran a ensenyament no universitari i 179 milions a beques universitàries, fins a arribar a un total de 1.900 milions d'euros. Aquestes xifres permeten augmentar les beques una mitjana de 100 euros: passarien de 1.600 a 1.700 euros per l'alumnat amb les rendes més baixes, i de 1.500 a 1.600 euros per a les persones que resideixen fora del seu municipi.

La principal novetat d'aquesta mesura respon al canvi de criteri a l'hora d'adjudicar les beques. Així, la renda o les necessitats econòmiques concretes de cada estudiant i/o la família seran la principal pauta per a determinar qui en pot accedir a una. A més, en el nou curs només es necessitarà obtindre un 5 mitjana en la nota d'accés a la universitat o superar un determinat percentatge de crèdits aprovats en la resta de cursos, de manera que se suprimeix que la nota mitjana siga determinant.

Segons xifres del govern espanyol, es calcula que les beques beneficiaran, de manera directa, uns 252.274 estudiants universitaris de grau i màster, enfront dels 89.374 que n'han rebut aquest curs, i 263.928 estudiants de nivells no universitaris, enfront els 169.135 actuals.

L'altra mesura que contempla aquesta reforma és l'augment del límit de renda prefixat per accedir a una beca completa, que inclou el pagament de matrícula, una quantia fixa i una altra de variable. Aquest sistema està determinat per diferents variables, com el nombre de membres d'una família. Així, s'actualitza que el llindar 1, el que correspon a les noves beques, s'equipara al llindar de la pobresa, més alt en nombre d'ingressos econòmics, i que permetrà que puguen accedir-hi un major nombre de persones.

Augmenta la inversió en persones amb discapacitat

La nova reforma també contempla un augment de la inversió destinada a les persones amb discapacitat. Concretament, l'alumnat amb trastorn de l'espectre autista (TEA) que estiga reconegut a través d'un certificat mèdic podrà accedir a les beques per a estudiants amb necessitats específiques de suport educatiu. Fins ara, només podien accedir a aquest tipus d'ajudes les persones amb un grau de discapacitat reconegut del 33%.

També et pot interessar

stats