Millora el pronòstic dels contagis pel descens de l'edat mitjana dels pacients

Espanya supera els 250.000 contagis de Covid-19.

Millora el pronòstic dels contagis pel descens de l'edat mitjana dels pacients
Millora el pronòstic dels contagis pel descens de l'edat mitjana dels pacients

El Ministeri de Sanitat ha notificat 134 nous contagis i 5 morts per Covid-19 en les últimes 24 hores. Això suposa un lleuger descens respecte als casos comunicats en la jornada anterior (149), alhora que fa que Espanya supere el quart de milió de contagis. Ja són 250.103 els casos positius des que començà la pandèmia i més de 150.000 les persones recuperades.

La xifra de defuncions aplega ja a les i 28.368 persones i consolida l'estat espanyol en la quinta posició mundial quant a víctimes mortals.

Catalunya, amb 28; Aragó, amb 26, i Madrid, amb 25, són les comunitats en què le proves PCR han confirmat més contagis en les últimes 24 hores. La Comunitat Valenciana ha registrat deu nous positius en l’última jornada, segons el Ministeri.

58 brots actius però "de poc interés"

Ara mateix el Ministeri de Sanitat vigila de prop els 58 brots actius, la majoria dels quals considera de "poc interés" segons ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón. "És millor parlar de brots que de transmissió descontrolada", ha matisat l'epidemiòleg, qui considera preocupants només els casos d'Osca i Lleida, els quals, en tot cas, veu en evolució favorable.

Baixa l'edat mitjana dels nous contagiats i l'ingrés a les UCI

Aquest dijous un Fernando Simon més optimista que de costum ha posat en valor la tendència a la baixa de l'epidèmia a Espanya, com revelen els principals indicadors. Els nous casos són més lleus i requerixen menys ingressos en cures intensives perquè afecten persones més joves, ha destacat l'expert. De fet, l'edat mitjana dels contagis ha baixa dels 62 anys en dones i 61 en homes de fa un parell de mesos als 50 anys en dones i 47 en homes que es registra en l'actualitat, un fet que ha millorat el pronòstic i ha rebaixat la càrrega per al sistema assistencial.

Si fa dos mesos entre el 22 i el 23% dels pacients ingressava a l'hospital i el 3% acabava en una unitat de cures intensives, en l'actualitat les hospitalitzacions s'han reduït el 8% i l'entrada en UCI ha baixat a l'1,5-2%. En els últims set dies hi ha hagut 136 hospitalitzacions i 11 ingressos a l'UCI.

L'epidemiòleg també ha actualitzat la xifra de contagis entre el personal sanitari: 2.100 casos des de l'11 de maig. Entre el 10-15% dels positius s'ha produït fora del centre del treball i n'hi ha dubtes per a situar l'origen d'un altre 20%.

El 60% dels nous casos són asimptomàtics

En termes globals el 60% dels nous casos són asimptomàtics i s'han detectat com a resultat del treball de seguiment al voltant de cada positiu i cas sospitós. D'aquests últims n'hi ha 4.686 a la setmana, el 91% dels quals se sotmet a prova de PCR i dels quals només el 4% genera simptomatologia compatible amb la Covid-19. Xifres que per a Simon demostren que la "transmissió comunitària està baixant i se situa per sota del que passava fa mes i mig".

També ha celebrat Simon la velocitat de reacció amb què s'atenen els nous caos: 24 hores de mitjana per a notificar els símptomes; 24h més per als diagnòstics i 24 hores màxim des de l'inici de símptomes i l'aïllament del pacient.

Espanya, doncs, progressa adequadament per a Simon, però no tant com per a abaixar la guàrdia. "L'estat d'alarma es va acabar però l'epidèmia no s'ha acabat. Cal tindre molta cura", ha advertit l'expert, qui ha recordat que hi ha hagut 56 casos importats en els últims dies i que tot i la bona evolució global a la Unió Europea el coronavirus continua molt actiu en altres latituds; particularment al continent americà.

També et pot interessar

stats