Millars lluita per a salvar l'escola

Des del 2018 els abonaments per alumne intenten incentivar l'escolarització al poble

Millars vol salvar la seua escola

L'escola de Millars, a la Canal de Navarrés, només té set alumnes, i d'ací a dos anys quatre deixaran el centre per anar a l'institut. La situació fa perillar la continuïtat de l'escola. Tant la direcció com els mestres de Millars parlen de com estan de ben abastides les aules i de la qualitat d'unes classes quasi personalitzades. "Amb sols cinc alumnes ens podrien tancar l'escola i això seria una llàstima, hi ha alumnes de primer de primària que tenen el nivell de tercer" apunta Julio Moya, secretari del centre.

Lucía espera que arriben més xiquets i xiquetes perquè no tanquen l'escola
Lucía espera que arriben més xiquets i xiquetes perquè no tanquen l'escola / À Punt NTC

Des de 2018 cada alumne rep un abonament mensual de 100 euros per gastar-los en les tres comerços del poble: un forn, una carnisseria i una botiga de queviures, una ajuda que també s'estén al xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys que viuen al poble. Per a les famílies és un bon incentiu, però pensen que en aquest punt caldria alguna cosa més, "com més ajudes, millor" riu Carmen Pascual, mare d'un xiquet d'11 anys, "igual podrien donar més suport en el tema de l'habitatge, mirar quines cases es poden llogar i arreglar-les". Tant Carmen com Mari Carmen Pérez, també mare d'una alumna, destaquen la qualitat de vida que dona el poble, "la meua filla està encantada, ací tenen més llibertat, podem eixir molt més i estem en la natura". Coincideixen que l'atenció i l'educació a l'escola és excel·lent i creuen els dits perquè tinga continuïtat.

Cinc alumnes de diferents cursos comparteixen les classes de primària
Cinc alumnes de diferents cursos comparteixen les classes de primària / À Punt NTC

Fibra òptica al poble per a fomentar el teletreball

L'alcalde de Millars, Ricardo Pérez, destaca la instal·lació recent de fibra òptica al municipi, "la cobertura és molt bona, la qual cosa pot afavorir a les famílies que puguen teletreballar o tindre alguna iniciativa empresarial en el món rural". A més també comenta que el punt bàsic es mantindre els serveis d'educació, sanitat i transport, i valora pensar algun tipus d'ajuda o suport en temes d'habitatge. "Tenim borses de treball i a més comptem amb les subvencions dels plans provincials i de Labora". Però sobretot l'alcalde destaca que la pandèmia ens ha ajudat a valorar més la vida en entorns rurals, "ha augmentat la sensibilitzat pels pobles d'interior, no sols com a destinació turística sinó com a forma de vida".

També et pot interessar

stats