Milers de persones es manifesten en la Marxa pel Clima de Madrid inspirades per Greta Thunberg

Han reclamat als governs mesures urgents per a combatre l’emergència climàtica perquè “No hi ha planeta B”.

Imatge de portada: Milers de persones participen en la Marxa pel Clima

Milers de persones participen en la Marxa pel Clima que ha començat al voltant de les 18.00 hores amb l’objectiu de reclamar als governs l’adopció urgent de mesures per a fer front a l’emergència climàtica. La manifestació ha estat encapçalada per un grup d'indígenes americans.

Durant la marxa s’han pogut escoltar càntics com “açò és una emergència”, “sense planeta no hi ha futur o “amunt tots a lluitar, si es carreguen el planeta hi haurà lluita popular". 

Segons els organitzadors, han secundat la mobilització al voltant de 500.000 persones, pel que ja figura entre les més importants celebrades en el món per a reclamar accions per a lluitar contra el canvi climàtic. En canvi, la Policia Nacional ha comptabilitzat 15.000 assistents a la marxa pel Clima de Madrid, d'acord amb les xifres facilitades per la delegació del govern. 

Nombroses persones de totes les edats s’han concentrat a Atocha sobre les 16.30, a la mateixa hora en què l’activista sueca, Greta Thunberg, compareixia en una roda de premsa a La Casa Encendida de Madrid, on ha demanat als líders polítics que actuen contra el canvi climàtic. “No podem permetre’ns un dia més sense prendre-hi mesures”, ha assegurat. 

“Estem parlant per primera vegada amb una sola veu”

L’actor Javier Bardem i Greta Thunberg han clausurat la manifestació amb la lectura del manifest. Bardem ha assegurat que el món viu un dels moments més crítics de la seua història i pareix que la ciutadania està aconseguint parlar per primera vegada “amb una sola veu”. L’intèrpret ha dit que per a parar el calfament global és necessari accelerar la transició ecològica, abandonar els combustibles fòssils, canviar el model de mobilitat i transport, així com fomentar el canvi a una agricultura ecològica. 

Bardem ha afegit que els polítics han d’estar a l’altura d’aquest moment històric, “des de l’estupid de Trump que abandona els acords globals fins a l’estúpid d’Almeida, que vol revertir Madrid Central”. 

Pel que fa a Thunberg, ha agraït els assistents la seua presència i ha recordat que és necessari “tractar aquesta crisi com a tal i eixir de les zones de confort”. “L’esperança no esta dins dels murs de la COP25, l’esperança esta ací fora amb vosaltres”. 

"El món desperta davant l'emergència climàtica"

La manifestació, que té com a lema “El món ha despertat davant l’emergència climàtica”, ha estat convocada per les plataformes Fridays for Future, Aliança pel Clima, Aliança per l’Emergència Climàtica i 2020 Rebel·lió pel Clima, amb el suport de les organitzacions xilenes Cimera dels Pobles, Societat Civil per l’Acció Climàtica (SCAC) i Minga Indígena. La protesta compta amb el suport de 850 entitats com les ONG ecologistes internacionals WWF, Greenpeace o SEO Birdlife. 

La celebració de la manifestació i la presència de Thunberg ha desplaçat per unes hores el focus mediàtic de la Cimera del Clima (COP25) que va començar dilluns passat i en què han participat prop de mig centenar de caps d’estat i de govern de gairebé 200 països.

Es preveu que la marxa finalitze davant del Ministeri per a la Transició Ecològica amb la lectura del manifest per part de Greta Thunberg i l’actor Javier Bardem i l’actuació de grups musicals, com Amaral o Macaco.

Aquesta manifestació és el tir d'eixida de la cimera alternativa a la COP25, anomenada Cimera Social pel Clima, que comença aquest dissabte a la Universitat Complutense de Madrid

També et pot interessar