Milers de dones omplin els carrers de la Comunitat Valenciana per a exigir una igualtat real

Aquest 8M per primera vegada en dos anys no s'ha convocat a la vaga general feminista per caure en diumenge.

VÍDEO | Milers de dones omplin els carrers de la Comunitat Valenciana per a exigir una igualtat real

Milers de dones han eixit als carrers de diverses localitats per tota la Comunitat Valenciana aquest 8 de març en defensa d'una igualtat real amb motiu del Dia de Internacional de les Dones. Les manifestacions més multitudinàries han tingut lloc a les principals ciutats, com ara Castelló, València, Alacant o Elx. La reivindicació enguany s'ha centrat a exigir un feminisme transversal i inclusiu que arribe a totes les dones de la societat siga quina siga la seua condició. Per primera vegada en dos anys, aquest 8M no s'ha convocat a la vaga general feminista perquè ha caigut en diumenge.

A València més de 120.000 persones, segons l'organització, han participat en la manifestació que enguany tenia com a lema "Feminisme per a canviar el món". Aquesta xifra suposaria una menor participació que en anys anteriors. En les pancartes s'han pogut llegir reivindicacions com ara "La violència de gènere no es debat, es combat", "No als biaixos de gènere, no als sostres de cristall", "Lliures i vives des de la presó del patriarcat" o "No em vulgues tant i vulgues-me millor".

En el manifest que han llegit s'ha rebutjat la societat "masclista, racista, capitalista i colonialista" i s'ha reivindicat el paper primordial de la dona en l'àmbit de les cures. Entre altres reivindicacions, la protesta ha exigit "corresponsabilitat i el dret a cuidar i a ser cuidades" i que el temps dedicat a la cura siga reconegut en el càlcul de les pensions. També han demanat una llei efectiva d'igualtat salarial, mesures per a erradicar l'assetjament sexual i per raó de sexe i que les dones amb diversitat funcional tinguen un tractament real i efectiu d'inserció social i laboral.

La manifestació del Dia Internacional de les Dones s'ha celebrat en moltes altres localitats. A Alacant aquest 8M ha sigut multitudinari, ja que s'han comptabilitzat uns 50.000 assistents. La marxa, organitzada per la Plataforma Feminista d'Alacant, ha tingut el suport de sindicats, associacions i col·lectius socials i partits polítics. Especialment, s'ha condemnat l'explotació sexual i els ventres de lloguer.

A Elx també ha sigut molt concorreguda la manifestació per la igualtat i contra la violència. Ací diversos grups s'han disfressat en referència a les dones sufragistes, pioneres en la lluita pels drets de la dona.

L'assemblea 8M de Castelló ha reunit milers de dones vingudes de totes les comarques del nord i ha volgut donar visibilitat a les dones que viuen als barris de Castelló, sobretot dones treballadores, dones humils o dones migrants. En la manifestació s'han sentit missatges com igualtat real entre dones i homes o contra les agressions masclistes.

També et pot interessar

stats