Mil experts exigeixen la conservació dels taurons per a garantir la salut dels oceans

Conclou a València el 4t Congrés Internacional de Taurons amb la participació d’experts de 69 països

Exemplar de tauró nodrissa a l'Oceanogràfic de València
Exemplar de tauró nodrissa a l'Oceanogràfic de València / Oceanogràfic

El 4t Congrés Internacional de Taurons conclou aquest dissabte a l’Oceanogràfic de València després de congregar a quasi un miler d'experts en taurons, ratlles i quimeres de 69 països, amb l'objectiu de contribuir a salvar-los de l'extinció massiva que els amenaça.

“S'ha aconseguit reunir a quasi mil líders mundials en ciència, incidència política i comunicació de la matèria, amb l'únic objectiu de parlar de conservació”, explica Pablo García-Salines, investigador de la Fundació Oceanogràfic i l’associació Lamna, dues de les entitats organitzadores.

Durant el congrés s'ha ressaltat la importància d'implicar els pescadors en la protecció dels anomenats condrictis, atés que la sobrepesca i les captures accidentals són la principal causa que siguen els vertebrats més amenaçats del planeta, després dels amfibis, segons les últimes estimacions de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN). 

“La pesca de tauró representa una part important de les flotes pesqueres d'alguns països com Espanya; la nostra proposta és treballar en una gestió pesquera més eficaç, basada en la ciència, per a arribar a un equilibri entre la conservació i l'activitat econòmica de la qual depenen moltes persones. Volem pressionar els polítics perquè prenguen decisions encertades”, assenyala Àlex Bartolí, representant de Submon, l’altra de les plataformes organitzadores de la trobada.

És la primera vegada que aquesta trobada se celebra a Europa i ha permés establir connexions entre investigadors que continuaran connectats a través d'una plataforma digital fins al pròxim congrés a Sri Lanka el 2026.

També et pot interessar

stats