Miguel Ángel Rodríguez (Creu Roja-CV): "Hem de preparar-nos per a acollir entre 100.000 o 200.000 refugiats ucraïnesos"

El coordinador autonòmic de l'organització humanitària adverteix que treballen amb les administracions en previsió d'un flux inèdit que necessitarà recursos excepcionals

Clara Castelló entrevista al coordinador autonòmic de la Creu Roja, Miguel Ángel Rodríguez
Clara Castelló entrevista el coordinador autonòmic de la Creu Roja, Miguel Ángel Rodríguez / À Punt NTC

La invasió russa d'Ucraïna ha causat l'èxode més gran de persones en territori europeu des de la guerra dels Balcans. Dos dels tres milions de persones refugiades resideixen temporalment a Polònia, un flux que haurà de processar-se en el conjunt de la Unió Europea. La Creu Roja treballa amb la previsió d'una gran acollida a Espanya, que si continua la guerra s'estima d'entre "100.000 o 200.000 persones", segons ha explicat a Les Notícies del Matí el coordinador de l'organització a la Comunitat Valenciana, Miguel Ángel Rodríguez.

"Ens estem preparant perquè vinguen moltes persones refugiades", ha anticipat Rodríguez, que adverteix que "si efectivament es compleix l'escenari d'una avinguda important, o tota la societat espanyola, administracions públiques, entitats privades i ciutadania ens coordinem o serà complicat incorporat tanta gent al mateix temps".

"Hi ha places? Anem curts, absolutament. N'hi haurà? Crec que sí", ha apuntat Rodríguez, que recorda que les administracions —estatal, autonòmica i municipal— estan ultimant l'inventari d'habitatges, incorporant els recursos de les ONG, i en una fase posterior també es podrien adherir els de la societat civil.

Hi ha places? Anem curts, absolutament. N'hi haurà? Crec que sí

Ha celebrat Rodríguez la resposta de les institucions i la població europea davant la crisi humanitària si bé, a parer seu, està havent-hi "un tracte diferencial" amb les persones ucraïneses respecte d'altres refugiats, com els sirians, que entén es produeix "més per un tema de proximitat [física i cultural] que pel color de la pell".

Ha recordat el coordinador de la Creu Roja que, a diferència d'altres persones refugiades, les ucraïneses accedeixen automàticament a la situació d'asil i reben un número d'identitat d'estrangeria (NIE) que els permet accedir al permís de residència i treball, accelerant el procés d'inclusió a Espanya. Tot, en paral·lel a l'habilitació de nous recursos assistencials "que no existien" i que el sistema s'ha vist obligat a generar per a processar un volum tan alt de persones.

Els refugiats ucraïnesos han tingut un tracte diferencial, més per un tema de proximitat que pel color de la pell

"Volem ser positius i pensar que la sensibilitat i els recursos que s'han activat generaran més facilitats en el futur per a la resta de persones refugiades", ha assenyalat el coordinador de la Creu Roja a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats