Migrants de l’Aquàrius: dia zero, 45 dies després

A partir d'ara s'obri un termini de sis mesos durant el qual es tramitarà la sol·licitud d’asil que ha demanat la majoria.

Berete, migrant de l’Aquàrius, al Centre d’Acollida de Refugiats de Mislata.
Berete, migrant de l’Aquàrius, al Centre d’Acollida de Refugiats de Mislata. / À Punt NTC

“Va ser el dia més feliç de la meua vida”, ens diu Berete, de Guinea, amb una emoció ben palesa per a referir-se a la seua arribada al port de València el 17 de juny passat. Es troba al Centre d’Acollida de Refugiats de Mislata amb altres migrants que arribaren a bord de l’Aquàrius. Ara reben classes per tal d’aprendre l’idioma, els costums o el funcionament administratiu. “Volen superar-se, ser millors, integrar-se i deixar arrere les ferides del passat”, segons ens conta Marisa Horcajada, professora d’alfabetització i informàtica. 

El director del Centre d’Acollida de Mislata, Felipe Perales, precisa que des el primer moment se’ls empadronà i que “tenen assistència sanitària, dret a l’ensenyament i dret a tots els serveis socials”. És el que més va sorprendre Berete que diu, amb un somriure de felicitat, que “els espanyols són els més hospitalaris del món”. 

Al Centre d’Acollida de Refugiats de Mislata se sumen altres centres de menors de la conselleria, institucions tutelades pel ministeri i per diferents entitats socials que acullen ara com ara un total de 240 migrants a la Comunitat Valenciana.

La majoria opten per l’asil

Dels 629 passatgers de l’Aquàrius, 608 ja han formalitzat la sol·licitud d’asil. Són 537 adults i menors, i 71 són menors no acompanyats. Tot i que el termini legal per a admetre o denegar les sol·licituds és d’un mes, encara estan pendents de resolució per part de l’Oficina d’Asil i Refugi que depén del Ministeri de l’Interior. A partir de l’admissió o denegació, la normativa estableix un període màxim de sis mesos per a donar una resposta definitiva.

Més d’un terç han demanat l’asil a França, 274 en concret. De fet, 78 persones ja han sigut traslladades al país gal. 

Hi ha migrants de l’Aquàrius en aquests moments acollits en altres dotze comunitats autònomes. Andalusia, amb 76, és la que més persones acull.

Mentrestant, l’Aquàrius salpa dimecres de nou per a rescatar més persones. Ho fa des de Marsella. 600 persones han mort ofegades al Mediterrani central durant el mes de juny, quan es va impedir a les ONG rescatar els migrants que eixien des de Líbia. 

També et pot interessar

stats