Els migrants del Dattilo, repartits entre centres d'acollida i hospitals

En el primer vaixell atracat han arribat 182 homes, 32 dones i 60 menors no acompanyats.

Els primers migrants baixen del Dattilo

Els 274 migrants que viatjaven en el Dattilo han sigut els primers a arribar al port de València dins de l’operatiu de l’Aquarius. La patrullera de la Guàrdia Costanera italiana atracava a les 06.45 h al moll de creuers amb 182 homes, 32 dones i 60 menors no acompanyats. Mitja hora després començaven a desembarcar-hi entre aplaudiments i una gran expectació mediàtica.

Un home de 29 anys del Sudan del Sud ha sigut la primera persona identificada i examinada pels equips sanitaris, dins del protocol establit en l’operació Esperança Mediterrània, que ha remés a diversos hospitals les dones embarassades i els menors amb patologies. A la resta dels migrants els han traslladat en autobusos a Xest, on els allotjaran temporalment.

2.300 persones formen part del dispositiu desplegat per a rebre’ls i oferir-los assistència. Metges, psicòlegs, traductors, policies i advocats treballen per a donar una resposta humanitària conjunta a les necessitats dels migrants, després de huit hores de travessia.

A penes desembarcats, han posat a disposició dels migrants botelles d'aigua, sucs, fruita i galetes, a fi d’evitar problemes de deshidratació, segons ha informat la portaveu de SOS Méditerranée France, Sophie Rahal. Les persones desembarcades han passat un primer triatge a càrrec dels facultatius de Sanitat Exterior, especialistes a detectar processos infecciosos, seguit de la valoració clínica del personal de la Conselleria de Sanitat. A continuació, agents de la Policia Nacional han comprovat la filiació, en un procés on els migrants han rebut l’assessorament de traductors. El Govern d’Espanya ha informat que els atorgarà un permís extraordinari de 45 dies “per raons humanitàries”.

Excoriacions i cremades

El subdirector d’Emergències de la Generalitat, Jorge Suárez, ha informat que a pesar que no hi ha hagut cap incidència greu, la revisió sanitària ha detectat un nombre més alt de tipologies de les que s'esperaven, cosa que retarda el procés: lesions i malalties menors producte dels dies d’amuntegament, com excoriacions i cremades pel contacte del fuel amb l’aigua de la mar, entre d'altres.

Suárez ha contat que els migrants estaven entre “emocionats” i “atordits” per la recepció en l’arribada al port i que el personal sanitari ha apreciat que molts estaven en estat de xoc.

El desembarcament ha sigut objecte d’una enorme cobertura mediàtica. 613 periodistes de 138 mitjans de comunicació, tant espanyols com de la resta del món, han rebut els migrants rescatats en aigües líbies. Dotzenes de càmeres de televisió i fotògrafs omplin la zona delimitada per la Generalitat en el moll, a uns 200 metres de la zona d'arribada de les tres embarcacions.

La primera de tres embarcacions

L'arribada dels 630 migrants es fa de manera escalonada: als del Dattilo cal sumar 106 persones més en l'Aquarius, el segon a arribar, al voltant de les 09:00 h, i 250 en una nau de l'armada italiana, de nom Orione, que ha sigut l'última que ha entrat al port de València, passades les 14:00 h. Es calcula que entre els passatgers del Dattilo, l'Aquarius i l'Oriane viatgen uns cent menors de 5 a 17 anys. També hi viatgen 80 dones, de les quals es calcula que entre 7 i 9 estan embarassades, i 450 homes.

Dels 85 casos de problemes lleus detectats pels cossos humanitaris -no n'hi ha cap que siga de gravetat-, 12 han fet la travessia en el Dattilo, el primer vaixell.

El Dattilo atracat al moll de creuers del port de València

També et pot interessar

stats