El migjorn valencià acumula més del doble de pluges en un any per la DANA

L'any hidrològic ha finalitzat amb superàvit de precipitacions, malgrat que per al conjunt estatal representa el quart any més sec des del 2000.

El migjorn valencià acumula més del doble de pluges en un any per la DANA
El migjorn valencià acumula més del doble de pluges en un any per la DANA

A gran part del vessant mediterrani de la Península ha plogut un 25% més que l'any passat. Especialment a la meitat sud de la Comunitat Valenciana i a gran part de Múrcia, on les precipitacions superen amb escreix més del doble respecte de l'any hidrològic anterior. 

Entre l'1 d'octubre de 2018 i el 30 de setembre d'enguany, a la conca del riu Xúquer es registra un superàvit del 113% més del normal, amb 569 litres per metre quadrat de precipitació acumulada, i a la conca del Segura, un 130% superior, amb 481 litres.

Aquest excedent en l'àrea mediterrània se situa per damunt de la mitjana estatal, en què les precipitacions han minvat un 13% anual, amb sequera meteorològica en gran part de la meitat oest d'Espanya. L'Agència Estatal de Meteorologia ha observat que bona part de la Península arrossega dèficit de pluges des de fa tres anys, però que a la Comunitat Valenciana i a Múrcia els registres van pegar un tomb amb les darreres tempestes de la DANA.

Si bé el superàvit de precipitacions al migjorn valencià "es deu a episodis de pluges intenses", hi predomina el caràcter sec a la Península, perquè a les zones sovint plujoses enguany no ha plogut gaire, mentre que "hi ha hagut precipitacions on habitualment plou poc". Els mesos de febrer i març van ser "molt secs", amb un 18% menys de pluges, i aquest dèficit va fluctuar al 9% al maig, el 16% als mesos d'estiu, i ha tancat l'any hidrològic en el quart més sec del segle.

També et pot interessar