El metoprolol, un fàrmac per al cor, podria ser útil per a pacients greus de Covid-19

Costa menys de dos euros i els resultats d'un assaig clínic pilot han demostrat que els pacients milloren i estan menys dies ingressats a l'UCI

Un sanitari atén un pacient ingressat a la unitat de crítics, en una imatge d'arxiu
Un sanitari atén un pacient ingressat a la unitat de crítics, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El metoprolol, un medicament que costa menys de dos euros i que des de fa més de 30 anys s'usa per a malalties cardíaques, podria ser útil en pacients crítics amb Covid-19, segons una investigació  del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC) publicada en la revista Journal of American College of Cardiology.

Una de les patologies més greus causades per la Covid-19 és la síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA) que provoca la hiperactivació dels neutròfils, una inflamació que obliga a intubar el pacient, i que està associada a l'alt índex de mortalitat.

Fa pocs mesos, l'equip del director del Laboratori Translacional per a la Imatge i Cardiovascular del CNIC, Borja Ibáñez, va descobrir que el metoprolol, un betabloquejant tradicional, té un efecte molt selectiu sobre el neutròfil hiperactivat en els infarts.

Atés que els neutròfils juguen un paper central en l'SDRA, l'equip va especular amb la idea que el metoprolol podria servir de teràpia en casos de Covid-19 greu. Per a esbrinar-ho, van realitzar un assaig clínic en col·laboració amb l'Hospital Fundació Jiménez Díaz. L'assaig pretenia determinar l'efecte del tractament intravenós amb metoprolol en l'infiltrat inflamatori pulmonar i en la funció respiratòria en pacients amb Covid-19 greu que havien sigut intubats recentment a causa d'una síndrome de dificultat respiratòria aguda.

"Els resultats de l'estudi amb 20 pacients amb Covid-19 severa i intubats mostren que el tractament amb metoprolol reduïa significativament la infiltració de neutròfils en els pulmons i millorava l'oxigenació dels pacients." Eduardo Oliver - Coautor de l'estudi

A més, els pacients que rebien metoprolol "estaven menys dies amb ventilació mecànica i, per tant, necessitaven menys dies d'ingrés en l'UCI", afegeix el metge intensivista Arnoldo Santos, responsable també de l'estudi.

Per a Ibáñez, encara que han de ser cauts, ja que es tracta d'un estudi pilot inicial, "hem observat que el tractament amb metoprolol en aquest context clínic és segur, s'associa a una reducció molt significativa de l'infiltrat inflamatori alveolar pulmonar, i això sembla derivar en una millora molt ràpida de l'oxigenació dels pacients".

Costa menys de dos euros

El metoprolol intravenós sembla una intervenció prometedora que podria millorar el pronòstic dels pacients amb Covid-19 en estat crític i que, a més, és assequible, ja que el tractament diari costa menys de dos euros, sostenen els autors.

I encara que es tracte d'un estudi pilot i que els seus resultats s'han de confirmar en un assaig més ampli, "la seua alta seguretat, disponibilitat i efecte biològic tan robust podria ser suficient per a valorar-ne l'ús en pacients joves ingressats a l'UCI amb Covid-19 severa", opina el director general del CNIC i coautor del treball, Valentín Fuster.

Fons per a un assaig amb 350 pacients

L'equip investigador acaba de rebre fons de l'Institut de Salut Carlos III per a realitzar un assaig clínic que demostre de manera definitiva els beneficis clínics del metoprolol en 350 pacients amb SDRA ingressats en les UCI de 14 hospitals d'Espanya.

També et pot interessar

stats