Dos mesos de vacunació: més de 102.000 valencians i valencianes han rebut ja les dues dosis

La vacunació massiva està previst que comence l’1 d’abril en 161 municipis valencians.

Batiste Martí, de 81 anys, a la residència de majors Verge del Miracle en una imatge d'arxiu
Batiste Martí, de 81 anys, a la residència de majors Verge del Miracle en una imatge d'arxiu / GVA

Aquest dissabte es compleixen dos mesos des que va començar la campanya de vacunació contra el coronavirus a la Comunitat Valenciana i a hores d’ara són més de 102.000 els valencians i valencianes que han rebut les dues dosis del preparat immunitzador, el que representa el 2% de la població.

Des que el passat 27 de desembre Batiste Martí, un intern de 81 anys de la residència de majors Verge del Miracle de Rafelbunyol, a l'Horta Nord, es va convertir en el primer valencià vacunat, a la Comunitat Valenciana s’han inoculat 315.063 dosis i 102.132 persones han rebut ja les dues injeccions.

Després de començar pels grups de població més vulnerables o exposats al coronavirus, s’espera que l’1 d’abril puga començar la vacunació massiva en 161 municipis valencians. La Generalitat habilitarà quatre grans centres de vacunació a les capitals provincials i a Elx, i un centre de referència en cadascuna de les comarques valencianes.

En aquest dos mesos, al conjunt de l’estat espanyol s’han immunitzat 1.243.783 persones contra el coronavirus. S’han distribuït 4.508.845 dosis de les tres vacunes disponibles entre les comunitats autònomes, de les quals, fins a aquest divendres se n’’havien administrat 3.605.635, el 80,05%.

Del personal de residències als majors de 80 anys

A la Comunitat Valenciana, el pla de vacunació va començar pels interns i el personal sociosanitari de residències i de persones amb diversitat funcional i el 8 de gener, eren els sanitaris en primera línia, tant en atenció primària com hospitalària els que començaven a rebre la vacuna.

La segona dosi arribava a les residències el passat 17 de gener i el 13 de febrer el 95% de les persones internes i ocupades en aquests centres ja havia rebut almenys una dosi.

A mitjan febrer, la vacuna va començar a administrar-se també als grans dependents no institucionalitzats i les persones majors de 90 anys, juntament amb els professionals de l’odontologia, higiene dental i personal sanitari que atén pacients sense mascareta durant un temps superior a 15 minuts. Aquesta setmana, la vacuna ha començat a administrar-se ja a les persones majors de 80 anys.

Divendres, el Ministeri de Sanitat va publicar una nova actualització de l’estratègia de vacunació amb els grups prioritaris que seguiran els actuals i les recomanacions d’immunització de les persones que han passat la malaltia.

El document manté l’edat com a principal factor de risc i, per això, ha afegit nous grups als acordats la setmana passada, com és el de 56 a 59 anys, mentre que deixa per a més avant la definició de les persones amb patologies cròniques menors de 60 anys.

També et pot interessar

stats