El mercat laboral penalitza la maternitat, segons un estudi de la Universitat Complutense

Aquest problema afecta especialment a les mares de 30 anys.

El mercat laboral penalitza la maternitat, segons un estudi de la Universitat Complutense
El mercat laboral penalitza la maternitat, segons un estudi de la Universitat Complutense

El mercat laboral castiga la maternitat en termes de salari, sobretot quan es tenen més fills i són més menuts, i és “especialment perjudicial” ser mare per a les dones de 30 anys, que perden aproximadament 5.000 euros a l’any.

Són les conclusions principals de l’estudi Hi ha penalització per maternitat, impulsat per l’Observatori Dona i Igualtat de la Fundació Promoció Social, fet per investigadores de la Universitat Complutense de Madrid, en col·laboració amb la Universitat de Sevilla, que ha sigut presentat aquest dimarts. 

En la clausura de l’acte, la secretària d’Estat d’Igualtat, Soledad Murillo, ha remarcat que més que parlar de maternitat, cal fer-ho també de paternitat, ja que l’arribada d’un fill “és una cosa molt important per a les parelles”, i ha preguntat a les empreses si contracten temps o talent, perquè si és la darrera opció, no s’haurien de penalitzar les dones amb fills. 

El treball, que s’ha dut a terme analitzant dades de l’Agència Tributària i de l’Enquesta de Població Activa (EPA), entre altres fonts, constata que les dues variables que més incideixen són l’edat dels fills i el nombre, de manera que passar d’un a dos descendents incrementa la “penalització” del 6% al 14%, ha assenyalat Viviana González, coautora de la investigació. 

El rang d’edat especialment problemàtic de tindre fills és als 30, quan les dones més hi “estan renunciant”: aproximadament a 5.000 euros l’any, una pèrdua de salari que va disminuint a mesura que avança l’edat, 4.000 euros als 32 anys i 2.000 als 36. També tindre fills té un impacte negatiu per als homes, però només perden 1.500 euros anuals.

L’estudi també revela que les dones entre 16 i 34 anys que tenen fills tenen més probabilitats no sols de disminuir les seues expectatives salarials, sinó de no desplegar la seua carrera professional.

Sánchez ha precisat que només a partir del 38 anys seria beneficiós tindre fills si aquest fora l’únic criteri a tindre en compte. En aquesta edat, segons la investigació, l’impacte de la maternitat seria, “almenys, neutral”.

El “càstig” és encara més important en les dones que tenen un nivell mitjà d’ingressos i no han fet el salt a llocs de treball executius.

També et pot interessar

stats