Els menors de 14 anys podran acompanyar els adults en activitats permeses

La nova pròrroga de l'estat d'alarma fins al 9 de maig inclou aquesta mesura que suposa un “alleujament parcial del confinament”.

La ministra i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa d'aquest dimarts
La ministra i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa d'aquest dimarts / À Punt

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha explicat que el Consell de Ministres ha aprovat sol·licitar la tercera pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés, fins al 9 de maig. Com a principal diferència, aquesta nova pròrroga inclou novetats respecte a la mobilitat de la xicalla: des del 27 d'abril, els menors de 14 anys podran acompanyar un adult en les activitats que permet el decret, com ara desplaçaments per a anar al supermercat, a la farmàcia o a les entitats bancàries.

Montero ha assegurat que l'executiu és conscient que la mesura és un “alleujament parcial del confinament”, però ha destacat que la prioritat és “evitar un hipotètic retrocés en la lluita contra el virus”.

Així mateix, la ministra ha assegurat que aquesta nova sol·licitud de pròrroga de l'estat d'alarma també contempla que el Ministeri de Sanitat puga dictar ordes, instruccions o guies sobre les activitats i els desplaçaments permesos. L'acord també autoritza que Sanitat puga ampliar o restringir territorialment els llocs, establiments o activitats afectades pel decret d'alarma. Per tant, es permet un procés de desescalada que pot ser diferent en funció de l'evidència científica i del seguiment epidemiològic de cada territori.

A més, Montero ha recordat que aquesta decisió s'ha adoptat en tot moment seguint el consell dels experts i fent una ponderació entre el risc i el benefici del moment actual en relació amb l'epidèmia. Així, ha dit que el risc que els menors estiguen contagiats o puguen transmetre el virus és “realment baix”, ja que han estat confinats durant cinc setmanes.

No obstant això, ha remarcat que la proposta és que “l’eixida siga controlada i complint de forma escrupolosa les recomanacions d'higiene i distància”. Per això, apel·len a “la responsabilitat individual dels pares i mares perquè l'eixida al carrer es realitze garantint la seguretat pròpia i la dels altres”.

Montero: “la participació dels agents socials és necessària i obligada”

Sobre la celebració de la taula de reconstrucció econòmica i social del país després de la crisi sanitària i econòmica del coronavirus, Montero ha assegurat que, tot i que encara no han fixat una data, el govern espanyol ja ha definit quatre prioritats “urgents” que haurien d’abordar-se en aquesta. En concret, volen definir mesures per a reforçar el sistema sanitari, ajudar empreses i autònoms, protegir les persones més vulnerables, així com definir una posició comuna de negociació davant la Unió Europea.

En aquest sentit, la ministra ha assegurat que la participació dels agents socials per a assentar unes bases per a la recuperació econòmica i social és “necessària i obligatòria”. Així, ha anunciat que Sánchez ha convocat la taula de diàleg social aquest dijous 23 d’abril amb la patronal i els sindicats per a definir les línies de treball “per a la reconstrucció del sistema productiu i perquè cap persona es quede sense protecció”.

També et pot interessar

stats