Menjar massa ultraprocessats durant l'embaràs afecta el llenguatge del xiquet

En la investigació liderada per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili han participat 1.800 mares i els fills en edat preescolar

Dona embarassada amb dolços a la mà
Dona embarassada amb dolços a la mà / Shutterstock

Menjar massa aliments ultraprocessats durant l'embaràs, com a begudes ensucrades o creïlles xips, afecta les habilitats lingüístiques dels xiquets, segons una investigació liderada per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, en la qual han participat 1.800 mares i els fills en edat preescolar.

Als menors els van fer un seguiment des del seu naixement fins que van complir cinc anys, etapa en la qual es desenvolupen capacitats lingüístiques com el raonament i l'agilitat verbals o la memòria numèrica.

Segons ha explicat el responsable de la investigació, Jordi Júlvez, "alguns exemples d'habilitats lingüístiques són aprendre a relacionar conceptes verbals que són similars fent-li completar frases al xiquet del tipus 'un gat i un gos són'... La resposta és 'mamífer'. També ens referim a la fluïdesa verbal, que podria expressar-se sent capaç de nomenar el xiquet, durant 20 segons, noms de diferents fruites".

La nutricionista del grup d'investigació d'ISGlobal, Júlia Puig, ha detallat que per a avaluar si la ingesta d'aliments ultraprocessats en la dieta de les mares que han format part de l'estudi era elevada van fer respondre a totes les mares un qüestionari de consum alimentari.

Per a avaluar si la seua dieta contenia una elevada càrrega d'aliments ultraprocessats, les dividien en tres grups iguals: un en el qual s'incloïen les mares amb un nivell d'ingesta baix d'ultraprocessats, un altre amb un nivell mitjà i un altre, alt, ha precisat.

"Vam poder veure que els fills de les mares que formaven part del nivell elevat obtenien una puntuació baixa en l'apartat d'habilitats verbals", explica la investigadora.

És important saber que el perfil d'una mare d'aquest grup era el d'una dona amb estudis primaris, de classe social baixa i que no segueix de manera habitual una dieta mediterrània.

També et pot interessar

stats