Menjar dos alvocats a la setmana redueix el risc de patir malalties cardiovasculars

Un estudi científic que s'ha allargat trenta anys conclou que substituir certs aliments grassos per aquesta fruita beneficia la salut

Alvocados, en una imatge d'arxiu
Alvocats en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La ingesta d'alvocat redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, segons constata un estudi publicat en el Journal of the American Heart Association. La fruita ha estat tradicionalment associada a una bona salut del sistema circulatori pel contingut en fibra dietètica, greixos saludables i altres components, i ara aquesta relació s'ha demostrat científicament. Substituir per l'alvocat certs aliments que contenen greix, com ara la mantega, el formatge o les carns processades, i menjar-ne dues porcions a la setmana es vincula amb una millor salut i menys risc d'afeccions cardiovasculars.

L'equip investigador creu que aquest és el primer treball prospectiu a gran escala —s'ha fet un seguiment durant trenta anys— que enforteix l'associació positiva entre un consum més elevat d'alvocat i una disminució de les afeccions cardiovasculars, com ara la malaltia coronària i l'ictus, informa un comunicat de l'Associació Estatunidenca del Cor.

"El nostre estudi aporta més proves que la ingesta de greixos insaturats d'origen vegetal pot millorar la qualitat de la dieta i és un component important en la prevenció de les malalties cardiovasculars", resumeix Lorena S. Pacheco, autora principal de l'estudi i investigadora en el Departament de Nutrició de l'Escola T.H. Chan de Salut Pública de Harvard, a Boston.

Durant trenta anys, la recerca ha seguit 68.780 dones (entre 30 i 55 anys) i 41.700 homes (de 40 a 75 anys). Tots estaven lliures de càncer, de malaltia coronària i d'ictus a l'inici de l'estudi i vivien als Estats Units. En el període de seguiment, l'equip documenta 9.185 casos de malaltia coronària i 5.290 accidents cerebrovasculars. 

La dieta de les persones participants s'avaluava mitjançant qüestionaris, a l'inici de la investigació i cada quatre anys. Se'ls preguntava la quantitat d'alvocat consumida i la freqüència de la ingesta: una ració equivalia a la meitat d'un alvocat.

Segons les observacions, els qui menjaven almenys dues porcions d'alvocat a la setmana tenien un 16% menys de risc de malaltia cardiovascular i un 21% menys de risc de malaltia coronària, en comparació amb els que mai o poques vegades consumien la fruita.

Segons el model estadístic, la substitució de mitja ració diària de margarina, mantega, ou, iogurt, formatge o carns processades com el bacó per la mateixa quantitat d'alvocat es va associar a un risc entre un 16% i un 22% menor de patir malalties cardiovasculars. La substitució de mitja ració diària d'alvocat per la quantitat equivalent d'oli d'oliva, fruita seca i altres olis vegetals no va mostrar cap benefici addicional. No s'establiren, en canvi, associacions significatives en relació amb el risc d'ictus i la quantitat d'alvocat consumida.

L'estudi, tot i que presenta novetats, té algunes limitacions. La primera, que és observacional, i això significa que no es poden demostrar una causa i un efecte directes. N'hi ha d'altres, com la relacionada amb la recollida de dades i la composició de la població de l'estudi: les anàlisis poden veure's afectades per errors de mesurament, ja que el consum dietètic era autodeclarat per les persones participants. Aquestes eren majoritàriament infermeres i professionals sanitaris de raça blanca, per la qual cosa els resultats podrien ser exclusius només a aquest grup i no extrapolar-se a altres. 

També et pot interessar

stats