Més de la meitat dels espanyols pensen que poden morir de coronavirus

El govern de Sánchez és la institució més qüestionada en la crisi de la Covid-19, seguida de la premsa, segons el CIS.

Imatge d'arxiu d'un pacient ingressat en una unitat de vigilància intensiva
Imatge d'arxiu d'un pacient ingressat en una unitat de vigilància intensiva / Eduardo Parra (Europa Press)
11 de novembre 2020 - 14:37

Des que va començar la pandèmia fa més de huit mesos, el 58,4% dels espanyols ha pensat que pot morir per la Covid-19, mentre un 57,5% ha sentit temor a emmalaltir i un 24% dolor per la pèrdua d'algun familiar, amic o conegut. A més, més de la meitat, un 54% per cent, ha acudit al psicòleg a causa del seu estat d'ànim i de la seua situació emocional. Així es desprén de l'estudi especial del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre les conseqüències i efectes del coronavirus en la població espanyola.

L'informe, elaborat a l'octubre amb entrevistes a 2.861 persones, revela que el 59,5% dels enquestats tem no poder recuperar la seua vida tal com era abans de la pandèmia i el 78% sent inquietud davant el seu futur.

Un 38,3% de la població afirma, a més, sentir-se sempre o la major part del temps preocupada per la pandèmia, mentre que un 53% assenyala que només li ocorre a vegades. El 25,7% per cent de la població afirma sentir-se sempre o la major part del temps tensa o ansiosa. A més, un 56,9% diu sentir-se enfadada: el 4,5%, sempre; l'11,7%, la major part del temps; i el 40,7%, a vegades.

D'altra banda, a 2 de cada 10 (21,2%) dels ciutadans espanyols, el que més els preocupa són els efectes negatius que tinga la pandèmia sobre l'economia i l'ocupació. Així, el baròmetre del CIS també apunta que al 83,2% li provoca inquietud veure els carrers i els comerços buits.

El govern central, la institució més qüestionada

L'opinió que els espanyols tenen sobre el govern central, els autonòmics i també els locals ha empitjorat amb la pandèmia del coronavirus. De fet, l'executiu de Pedro Sánchez es col·loca com la institució més qüestionada, seguit dels mitjans de comunicació i en, tercer lloc, els governs autonòmics, segons es desprén de l'estudi especial del CIS.

Segons l'enquesta, el 60% de les persones consultades té ara una pitjor opinió sobre el govern de coalició que abans de la pandèmia, un percentatge que es queda en el 47,1% quan es pregunta pels governs de les respectives comunitats autònomes. Enmig de tots dos, queden els mitjans de comunicació, criticats pel 47,7%.

En el cas dels governs locals, els percentatges estan més igualats, encara que també són més els que diuen haver empitjorat la seua opinió sobre aquests (35%).

També et pot interessar

stats