Més de la meitat dels casos per violència masclista es queden sense resoldre

El Ministeri de l'Interior elabora un informe sobre el perfil dels agressors, joves de nacionalitat espanyola sense antecedents.

Més de la meitat dels casos per violència masclista es queden sense resoldre
Més de la meitat dels casos per violència masclista es queden sense resoldre

Un home jove, entre 18 i 35 anys i de nacionalitat espanyola és el perfil que dibuixa l'últim informe del Ministeri de l'Interior sobre agressors sexuals, en els casos en què no tenen cap vinculació amb la víctima.

Vicente Garrido, criminòleg i psicòleg especialitzat en el comportament de psicòpates, ha analitzat per a Les notícies del matí el perfil d'aquests agressors. Garrido distingeix clarament entre els individus que actuen en solitari, que busquen "el total anonimat i la més absoluta discreció", i els grups que consideren aquests crims com una acció recreativa, "en la qual intervé l'element de la filmació".

"Crec que es viola per a gravar, és un component lúdic que magnifica i reforça l'ego d'aquesta gent", ha expressat, recordant el cas de La Manada a Pamplona. D'altra banda, l'aparició de drogues com l'anomenada popularment "burundanga" ha introduït, segons l'especialista, un element nou, "perquè l'aparició d'aquestes substàncies que deixen en estat d'inconsciència anima alguns individus que haurien hagut d'utilitzar la violència o l'alcohol".

A més, el criminòleg ha lamentat que, "per desgràcia", entre els joves de hui dia, que han viscut en democràcia i amb els quals s'ha treballat la igualtat, "hi ha molts homes que no creixen d'una manera equilibrada". Per a Garrido no és fàcil desenvolupar una afectivitat madura, però ha emfatitzat que es fonamental "fomentar una personalitat on aquests comportaments siguen inacceptables".

Pel que fa a les actuacions en grup, ha destacat que cada integrant adopta diferents rols i normalment hi ha una persona que estableix les normes. "Depenent de la grandària del grup i la naturalesa dels fets, el líder pot arribar a ser un autèntic psicòpata", ha explicat, a més de definir aquesta personalitat com "algú que no té empatia ni sent cap mena de remordiments, que pot arribar a ser molt agressiu i utilitzar la manipulació psicològica".

Els detalls de l'informe

L'estudi, a partir de més de 600 atestats policials, entre 2009 i 2013, se centra en l'ús de la violència i les agressions grupals. De nit, al carrer, en una zona poc il·luminada i amb violència o intimidació és quan es produeixen la major part de les agressions sexuals quan la víctima i l'agressor no tenen cap relació. L'estudi se centra, entre altres aspectes, en l'ús de la violència o la intimidació i en les agressions grupals, comeses, en molts casos, per gent jove i sense antecedents.

El text també traça un triple perfil de l'agressor, que en el 52% dels casos són espanyols: el que selecciona la víctima al carrer en presència de testimonis i usa la violència física o psicològica, el que es fixa en dones soles i sota els efectes de drogues o alcohol, i el qui busca la víctima entre les dones que exerceixen la prostitució.

Pel que fa a la víctima, l'edat mitjana és de 28 anys, tot i que són les xiques de 19 anys les que pateixen un major nombre d'agressions. Les estadístiques revelen, a més, que més de la meitat d'aquests casos es queden sense resoldre.

També et pot interessar

stats