Mavi Mestre reclama més finançament davant la "situació critica" de la universitat

La rectora de la UV demana al Consell arribar als 300 milions i alerta de l'envelliment de la plantilla.

Mavi Mestre
Mavi Mestre / Universitat de València

La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha advertit de la "situació crítica" de les universitats per la falta de finançament i l'envelliment de la plantilla. Ha reclamat al Consell que incremente fins als 300 milions els diners que destina a aquesta institució acadèmica.

En un desdejuni informatiu al Col·legi d'Advocats de València, Mestre ha assegurat que cal un nou pla de finançament que aborde indicadors com ara la investigació, la transferència de coneixement, l'increment de dobles titulacions internacionals, infraestructures i la universitat digital. També ha advocat per un pacte per la ciència i l'educació i una nova Llei orgànica d'universitats (LOU) davant l'obsolescència de l'actual. En la seua opinió, les universitats no poden "dependre de qui governe el país per a tindre un model o un altre" i sense un pacte d'estat no poden "planificar ni tan sols a mitjà termini".

Respecte al finançament, Mestre ha explicat que el pressupost que actualment transfereix la Generalitat a les universitat públiques valencianes és el 91% del pressupost que hi havia en 2009, i en el cas de la Universitat de València és el 83,03%. La rectora ha denunciat que tot i que es va acordar un pla de finançament, "no s'ha aplicat" i ara la Universitat no disposa d'ajudes econòmiques per al manteniment dels edificis i del patrimoni històric. Per a poder cobrir totes les necessitats caldria, segons ha dit, al voltant de 300 milions d'euros, ja que "la situació de les universitat públiques valencianes és crítica".

Crítica  a l'augment de taxes

La rectora ha criticat que la Comunitat Valenciana va ser de les autonomies on més es van incrementar les taxes universitàries entre els anys 2009 i 2013, en plena crisi econòmica, fins a un 40% i "encara que han anat baixant progressivament han de continuar fent-ho". Mestre també ha alertat, a banda de la pèrdua de plantilla funcionarial estable, de l'envelliment. L'edat mitjana del professorat masculí és de 52 anys i el del femení, de més de 48. Segons ha explicat, hi ha àrees de coneixement on el 100% dels docents tenen més de 65 anys, i un 80% més de 60.  La UV ha sol·licitat al govern espanyol l'eliminació de la taxa de reposició per a poder fer una política universitària pròpia i convocar places "sense restricció".

També et pot interessar

stats