Aquesta matinada comença l'horari d'hivern, a les 3:00 hores tornaran a ser les 2:00

Encara que la Comissió Europea va aprovar eliminar el canvi d’hora, el Parlament ho va retardar fins al 2021.

Aquesta matinada comença l\'horari d\'hivern, a les 3:00 hores tornaran a ser les 2:00
Aquesta matinada comença l'horari d'hivern, a les 3:00 hores tornaran a ser les 2:00

La matinada d’aquest diumenge finalitzarà l’horari d’estiu. A les 3:00 hores els rellotges s’han de retardar fins a les 2:00 h. Es recupera, un any més, l’horari d’hivern d’acord amb la directiva del canvi d’hora que s’aplica en tots els estats membre de la Unió Europea.

Al febrer de 2018, a proposta de Finlàndia, l’Eurocambra va votar sobre la possibilitat de posar fi al canvi d’hora. A pesar de rebre 384 vots en contra i tan sols 153 a favor, el Parlament Europeu es va comprometre a estudiar-ne la viabilitat i va obrir una consulta pública, en què més del 80% de 4,6 milions de persones que hi van participar, es van mostrar a favor de no fer els canvis d’hora.

Encara que la Comissió Europea va aprovar l’eliminació del canvi d’horari, al març d’enguany, el Parlament Europeu va apostar per retardar fins a l’any 2021 l’eliminació del canvi d’hora bianual proposat per la Comissió Europea per a l’abril d’enguany, perquè tingueren més temps per a decidir si el país manté l’horari d’estiu o el d’hivern. Països com Portugal ja han decidit que continuaran amb el canvi d’hora estacional.

Les primeres disposicions sobre l’horari d’estiu es van adoptar a Europa al 1980 i a l’any 2000 van quedar establides les normes que marquen l’inici al març i el final a l’octubre.

Estalvi energètic 

Segons les estimacions de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDEA), el potencial d’estalvi en il·luminació podria aconseguir al voltant de 300 milions d’euros, l’equivalent al 5% del total. D’aquesta quantitat, 90 milions correspon al potencial de les cases espanyoles, cosa que suposa un estalvi de 6 euros per casa, així com 210 milions més que s’estalviarien als edificis del sector terciari i en la indústria.

Tot i això, a Espanya no hi ha informes actualitzats que permeten assegurar que el canvi d’hora porte associats estalvis energètics. A més, les noves exigències d’eficiència energètica en il·luminació, en els sistemes de climatització i en els mateixos edificis alteren significativament les anàlisis que s’utilitzaven per a traure’n el càlcul.

També et pot interessar

stats