Matinada a 36,4 °C a Xàbia, després d'una jornada amb màximes de 44,7 °C a Requena i un esclafit tèrmic a Villena

Aemet manté en alerta taronja l'interior nord d'Alacant, per temperatures de fins a 40 graus i Salut Pública situa Venta del Moro (Plana d'Utiel) en risc sanitari alt, i en precaució onze municipis més de l'interior de València i d'Alacant

Dues veïnes tracten de combatre la calor a Gorga (el Comtat) a la fresca, amb l'ajuda d'un ventilador
Dues veïnes tracten de combatre la calor a Gorga (el Comtat) a la fresca, amb l'ajuda d'un ventilador / À Punt NTC

De dia, calor sufocant. De nit, temperatures incomptables amb el descans. I entremig algun sobresalt, com tempestes de granís i esclafits tèrmics. Així està vivint la Comunitat Valenciana l'onada de calor, que ha castigat especialment l'interior de València i Alacant, que aquest dimarts va viure el punt àlgid. En les hores centrals del dia el termòmetre va fregar els 45 graus a la pedania Casas del Río, a Requena i va superar la frontera mítica dels 40 °C a Alcoi (42,5), Aiora (42,2), Fontanars dels Alforins (41,7), Muro d'Alcoi (41,7), Villena (42,2) i Balones (41,7).

La calor extrema va provocar ràfegues de vent de més 100 quilòmetres per hora a Vinaròs i esclafits tèrmics de nord a sud, especialment intensos a Villena i el Pinós (l'Alt Vinalopó) i Vila-real (Plana Baixa) Els esclafits, un fenomen que es produeix quan l'aire s'accelerà i provoca un augment molt ràpid de les temperatures (quan un corrent passa per una zona molt seca i càlida), van causar danys en el tendal elèctric, van trencar branques i van arrancar desenes d'arbres.

L'esclafit tèrmic va assolir la intensitat més gran a Villena, a les 19 hores. Als voltants d'un centre esportiu el vent va tombar 16 pins de grans dimensions. La presència d'un bomber i un policia local (els dos fora de servei) va permetre evacuar la zona minuts abans que començara la ventada. Va acumular-se tanta massa forestal que els bombers hagueren de talar mates i branques per a descartar, amb ajuda de la Guàrdia Civil, la presència de víctimes. Els treballs de sanejament i neteja s'han prolongat fins a les tres de la matinada.

Bombers del consorci d'Alacant tallen els arbres caiguts per l'esclafit tèrmic a Villena
Bombers del consorci d'Alacant tallen els arbres caiguts per l'esclafit tèrmic a Villena / Diputació d'Alacant

El fort vent, que va arribar a 80 quilòmetres per hora a Benifaió (Ribera Alta), també va alimentar incendis (ja controlats) a Villena (Alt Vinalopó) i Iàtova (Foia de Bunyol) en una jornada de contrastos. Perquè la calor extrema va conviure amb tempestes, amb component elèctric, en comarques com l'Horta, el Camp de Túria, la Plana d'Utiel-Requena i la Foia de Bunyol, on la pluja es va convertir en pedra. Els observatoris van registrar l'impacte de 269 llamps (227 a València i 42 a Castelló).

Amb tot, la frescor que va acompanyar la pluja va donar un respir puntual a la calor. Un privilegi que la nit va furtar al litoral nord d'Alacant. 36,4 graus s'han registrat de matinada a l'observatori del Tossal Gros, a Xàbia; 35,2 a Benimaurell i 34,3 a Benissa.

A l'interior de les províncies de València i Alacant s'han registrat més valors de nit tòrrida, incompatibles amb el descans: 33,8 a Agres (el Comtat), 31,1 a Énguera (Canal de Navarrés); 30,9 a Agullent (Vall d'Albaida); 30,1 a la Serra d'en Galceran (Plana Alta) i 29,8 a Bunyol (Foia de Bunyol). El contrapunt l'han donat els 15,2 graus registrats a Morella, a la fàbrica de Giner (els Ports).

En imatge, l'alerta sanitària per altes temperatures de Salut Pública
En imatge, l'alerta sanitària per altes temperatures de Salut Pública / Conselleria de Sanitat / À Punt NTC

L'interior d'Alacant, en nivell taronja per temperatures de 40 graus

Però com no hi ha mal que cent anys dure, sembla que l'onada de calor tampoc serà eterna. Les previsions meteorològiques pronostiquen que l'episodi d'altes temperatures ens abandonarà progressivament des d'aquest dimecres. De moment, l'Agència Estatal de Meteorologia, manté en risc taronja l'interior d'Alacant, des de l'Alcoià al Vinalopó, per temperatures de 40 graus. I en nivell groc l'interior de la província València i el sud de la d'Alacant, per màximes entre 36 i 38 graus.

Després de dies amb més de 40 municipis en màxima alerta sanitària, Salut Pública atribueix ara a una única localitat, Venta del Moro, a la Plana d'Utiel-Requena, el risc alt (roig) per a la població per altes temperatures. En risc mitjà, taronja, hi ha onze municipis de l'interior de València i d'Alacant.

A la nit, desapareixeran del mapa les nits tòrrides i les equatorials. La major part del territori perd l'alerta per calor nocturna, però la nit tropical continuarà en vora la meitat del territori, especialment la franja litoral i prelitoral.

També et pot interessar

stats