Massanassa exhumarà 21 víctimes represaliades pel franquisme soterrades a Paterna

L'ajuntament sufragarà els costos que no assumisca la Diputació de València.

El ple de l'Ajuntament de Massanassa en el moment de la votació
El ple de l'Ajuntament de Massanassa en el moment de la votació

El ple de l'Ajuntament de Massanassa, a l'Horta Sud, ha aprovat per unanimitat una moció presentada pel PSPV-PSOE perquè el consistori s'adherisca a la línia d'ajudes de la Diputació de València per a identificar i exhumar els cadàvers de víctimes del franquisme. La iniciativa persegueix la recuperació dels cossos de 21 veïns que van ser afusellats entre el 1939 i el 1945, els cadàvers dels quals estan soterrats a les fosses comunes del cementeri de Paterna

La moció aprovada pel PP, PSPV, Compromís, Ciutadans, Esquerra Unida i Sí que es pot també contempla que el consistori assumisca els costos de l'exhumació que no siguen coberts per les ajudes de la Diputació.

"La unanimitat d'aquesta sala és un triomf per al nostre poble", ha manisfestat durant el ple la regidora socialista Clara Quiles. 

La proposta deriva d'una reunió del grup municipal socialista i de la formació Sí que es pot amb els familiars de les víctimes. En la trobada va participar l'arqueòleg de l'associació Arqueoantro, que treballa en les exhumacions de Paterna, i que va informar de la localització en aquestes fosses de les víctimes de Massanassa, que van ser represaliades per la seua militància republicana. 

Amb tot, la recuperació dels cossos podria retardar-se, després que la diputada provincial de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, anunciara ara fa una setmana un parèntesi en les subvencions per a nous projectes d'exhumació fins que passen les eleccions, a causa de "la incertesa del moment polític". 

Des de 2016 la Diputació de València ha destinat 1,13 milions d'euros per a exhumar 441 víctimes, que podrien arribar a les 750 en la recta final de la legislatura, segons les previsions de l'òrgan provincial.

També et pot interessar

stats