El Mart més brillant

Cada 26 mesos, el planeta roig se situa en oposició al Sol i es veu més gran i lluent.

Imatge de Mart renderitzat en 3D
Imatge de Mart renderitzat en 3D / Josh Bin (Shutterstock)

Cada 26 mesos, és a dir, dos anys i dos mesos, Mart i la Terra alineen les posicions i s'apropen, seguint el curs de les respectives òrbites, la Terra se situa entre el planeta roig i el Sol, en línia recta.

Quan això passa es diu que Mart està en oposició, ja que des de la perspectiva terrestre es veu oposat a l'astre solar, i és el moment en el qual el planeta es veu més gran i brillant i supera Júpiter com a tercer objecte més lluent al cel terrestre.

Així, aquest dimarts Mart es vorà al capvespre i arribarà al moment de màxima lluentor cap a la mitjanit, moment quan els telescopis mostraran més detalls del planeta, com les regions clares i fosques en la superfície i la capa de gel del pol sud, detalls que normalment són difícils d'observar a causa de les turbulències de l'atmosfera terrestre.

El planeta que deu el nom al deu romà de la guerra, està normalment a uns 400 milions de quilòmetres de la Terra, però aquest dimarts estarà a només 60 milions de quilòmetres, quasi set vegades més prop.

Moment d'enviar-hi sondes

Al voltant de la data de l'oposició és el moment que les sondes esapacials són enviades perquè la distància és menor i es requereixen menys temps i combustible per a arribar a la seua destinació. Va ser el cas, per exemple, de la que el 2018 va trobar aigua líquida i salada en un llac subterrani davall d'una capa de gel a la regió polar sud del planeta.

De fet, actualment hi ha tres sondes de camí a Mart: un orbitador dels Emirats Àrabs Units, un orbitador i Rover xinés, i un Rover dels Estats Units; i totes van ser enviades el juliol amb la previsió d'arribar al febrer.

També et pot interessar

stats