La Marina Baixa entra en emergència per escassesa d’aigua

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha iniciat l'estiu amb els embassaments per damunt del 51% i recomana reduir l'ús d’aigua a 90 litres al dia

Embassament de Beniarrés (Comtat)
Embassament de Beniarrés (Comtat) / CHX

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha iniciat l'estiu amb els embassaments per damunt del 51% de la capacitat i un dèficit de precipitacions que han obligat a implementar restriccions per al regadiu en diversos dels sistemes d'explotació en els quals es divideix la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer.

L'informe de seguiment de la sequera i l'escassetat de juny, presentat este dimecres, determina que la Marina Baixa ha entrat en emergència per escassetat hídrica. A més, els mateixos indicadors han empitjorat en altres sistemes, com al Vinalopó-Alacantí i el Serpis, que passen a una situació d'alerta per escassetat hídrica.

Respecte a la Marina Baixa, el president de la CHX, Miguel Polo, ha assenyalat que el proveïment urbà està “garantit” gràcies a la planta dessalinitzadora de Mutxamel i a les plantes dessalinitzadores de la Mancomunitat de Canales del Taibilla. Polo ha recordat que actualment només es contemplen restriccions en el regadiu.

En este escenari, l'organisme insisteix en la necessitat d'impulsar l'estalvi i el consum responsable del recurs com a mesures efectives per a combatre la sequera. L'absència continuada de precipitacions és la causa principal de la situació de sequera que es viu en gran part de la demarcació.

Segons les dades recopilades pel Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH), l'any hidrològic actual és el tercer més sec dels últims 33 anys. Malgrat que les pluges registrades durant les últimes setmanes han sigut molt ben rebudes en el territori, la precipitació mitjana acumulada des de l'1 d'octubre del 2023 (237 l/m²) se situa lluny de la mitjana de la sèrie històrica (362 l/m²).

Amb l'objectiu de minimitzar els problemes que puga ocasionar l'actual situació de sequera, la Confederació fa una crida a la responsabilitat en l'ús de l'aigua, tant en l'àmbit domiciliari com en l'àmbit municipal. Així, ha instat les poblacions de més de 20.000 habitants a posar en marxa les mesures contemplades en els seus plans d'emergència per sequera i ha convidat les menys poblades a impulsar mesures d'estalvi similars.

En l'àmbit urbà, es recomana reduir els usos no essencials, com les fonts ornamentals o l'aigualeig de carrers, reduir al mínim el reg de jardins i fer-lo de nit, limitar o prohibir la rentada de cotxes o omplir les piscines, reduir la pressió en la xarxa en horari nocturn per a evitar les fuites, així com posar-se en contacte amb grans consumidors industrials o hotelers per a reduir en la mesura que siga possible el consum d'aigua.

En l'àmbit domèstic, la CHX ha llançat una campanya amb l'objectiu de reduir el consum de la ciutadania a 90 litres al dia, reduint el temps de dutxa, carregant al màxim la llavadora o el rentaplats, reparant xicotetes fuites i tancant l'aixeta quan no siga indispensable.

També et pot interessar

stats